Muotoilupäivä 2016 nosti esille resurssiviisasta muotoilua
Kuinka yhdistetään suomalainen huippumuotoilu, resurssiviisaus ja innovatiiviset toimintamallit? Entä kuinka kestävistä palveluista saadaan houkuttelevia? Muotoilunpäivän seminaarin puhujat avasivat näköaloja kestävään muotoiluun ja kulutukseen.
Mari Pantsar, Sitran resurssiviisas ja hiilineutraali teema-alueen johtaja, johdatti kuulijat pohtimaan kiertotaloutta nykyisten liiketoimintamallien haastajana.
”Tulevaisuudessa talouskasvu ei voi pohjautua luonnonvarojen enenevään käyttöön, vaan kilpailukykytekijöitä on löydettävä uusien teknologioiden, palvelujen ja liiketoimintamallien avulla. Tuotteet on lähtökohtaisesti suunniteltava siten, että niiden arvo ja materiaalit säilyvät kierrossa. Muotoilulla on tässä keskeinen rooli”, Pantsar luotasi.
”Yhdistämällä suomalainen huippumuotoilu, resurssiviisaus ja innovatiiviset toimintamallit voimme napata kokoamme suuremman siivun maailman kasvavilta cleantech-markkinoilta. Kilpailu on kuitenkin kovaa, monet muutkin maat haluavat edelläkävijöiksi, joten meidän on oltava nopeita.”
Päivää jatkoi VTT:n erikoistutkija Maria Antikainen, joka pureutui kiertotalouteen kuluttajan näkökulmasta ja pohtii kuinka saada kestävistä palveluista houkuttelevia. Antikainen esitteli Muotoilupäivän yleisölle alustavia tuloksia AARRE-hankkeesta, jossa luodaan VTT:n johdolla uutta, käyttäjälähtöistä kiertotalouden liiketoimintaa yhdessä yritysten ja asiakkaiden kanssa. Toimintamalleina ovat nopeat kokeilut.
Puheenvuorojen jälkeen iltapäivä huipentui Ornamo-palkintoehdokkaiden paneelikeskusteluun, jota moderoi toimittaja Sallamaari Muhonen. Ääneen pääsivät tekstiilisuunnittelija Pirjo Kääriäinen, tekstiiliyrittäjät Saana Sipilä ja Olli Sallinen, automuotoilija Pasi Pennanen sekä sisustusarkkitehti Simo Heikkilä, joka valitsi vuoden 2016 Ornamo-palkinnon saajan.