Kotimaisen muotoilun ja taiteen juhlaa – useita palkintoja myönnetty kulttuurin tekijöille

Kim Simonsson ja hänen Moss People -veistokset

Muotoilijoita ja taiteilijoita on muistettu loppuvuodesta useilla tunnustuksilla. Pitkän linjan kuvataiteilija Kim Simonssonille on myönnetty Pro Finlandia -mitali. 

Kotimaiselle muotoilulle ja taiteelle on osoitettu arvostusta viime viikkoina, kun useita palkintoja on jaettu kulttuurialan tekijöille. Tällä viikolla on julkistettu sekä Pro Finlandia -mitalien että muotoilun valtionpalkintojen saajat, ja marraskuun puolella jaettiin OKM:n Suomi-palkinnot.

Pro Finlandia -mitali kuvataiteilija Kim Simonssonille

Jäsenemme, kuvataiteilija Kim Simonsson on yksi arvostetun Pro Finlandia -mitalin saaneista. Suurikokoisista keraamisista veistoksistaan tunnettu Simonsson yhdistelee työssään elementtejä klassisesta veistotaiteesta sekä tietokonepeleistä ja muusta populaarikulttuurista. Simonsson on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ympäri maailmaa ja hänen töitään on esitelty lukuisilla kansainvälisillä taidemessuilla.

Muotoilun valtionpalkinto Laura Mattilalle ja Mikko Merzille

Valtion arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunta on myöntänyt vuoden 2024 muotoilun valtionpalkinnon arkkitehti Laura Mattilalle ja arkkitehti, puuseppä Mikko Merzille, vuonna 2012 perustetun Mattila & Merz -suunnittelutoimiston perustajille. He yhdistävät työssään saumattomasti muotoilun, sisustussuunnittelun ja arkkitehtuurin, ja heidän töitään hallitsee yksinkertaisuus, oivaltavat ratkaisut sekä kunnioitus perinteitä ja käsityötaitoja kohtaan. Kaksikon tekemisen periaatteet resonoivat tässä ajassa kysyen, miten vähän on tarpeeksi ja miten arki rakentaa sukupolvien ajan kestäviä ratkaisuja.

Kulttuurin Suomi-palkinnot Björn Weckströmille sekä Suomen Lasimuseolle

Myös toissa viikolla juhlittiin pitkän linjan taiteen ja muotoilun tekijöitä, kun OKM:n myöntämät Suomi-palkinnon saajat julkistettiin. Palkittujen joukosta löytyy jäsenemme, korutaiteilija ja kuvanveistäjä Björn Weckström, jonka taiteellinen työskentely ulottuu jopa kahdeksalle vuosikymmenelle. Weckströmin taiteelle on tunnusomaista veistoksellinen ilmaisu sekä poikkeuksellinen taituruus erilaisten materiaalien työstämisessä, ja hänen veistos- ja korutaiteensa on yhtä aikaa metafyysistä, myyttistä, futuristista ja klassista.

Weckströmin lisäksi myös Suomen Lasimuseo palkittiin kunniakirjalla työstään käsityönä valmistettuun lasiin liittyvän tietotaidon nimeämisessä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Suomen lasimuseo koordinoi tätä kansainvälistä hanketta Suomen osalta kymmenen vuoden ajan. 

Ornamo onnittelee kaikkia palkittuja!