Luovalla suunnittelulla laatua rakennettuun ympäristöön

Tekstiilisuunnittelija Elina Heleniuksen Sammalseinä -tekstiiliteos (2012) toteutettiin Vakuutusyhtiö ELOn pääkonttoriin yhteistyössä arkkitehtitoimisto ARCin kanssa. Sammalseinä on kudottu Suomen Käsityön Ystävien kutomossa. Kuva: Rauno Träskelin

Muotoilulla ja taiteella on paljon annettavaa rakentamiseen ja ihmisten arkeen. Kokosimme seitsemän kannustavaa teesiä luovan suunnittelun käytön puolesta rakentamisessa. Tutustu myös ratkaisuihimme, jotka auttavat muotoilun ja taiteen hankinnassa, arvon tunnistamisessa, sekä esittelyssä.

1. Ajattele isosti – ota luova suunnittelu käyttöösi nyt 

Jyväskylän Kankaan alueella prosenttikulttuurimalli ohjaa vanhan paperitehdasalueen kehittämistä. Taiteilijaduo Jaakko Niemelän ja Helena Hietasen valoteos Kankaan alueen pysäköintitalon julkisivussa tekee rakennuksesta kauniin maamerkin. Valon avulla teos tuo kävelijät ja autoilijat osaksi yhteistä kaupunkiympäristöä. Teos nivoutuu kiinteästi arkkitehtuuriin: taiteilijat työskentelivät yhdessä rakennuksen suunnittelutiimin kanssa. Kuva: Jaakko Niemelä

Taide ja muotoilu ovat parhaimmillaan silloin, kun niitä käytetään pitkäjänteisesti suunnittelun osana. Luova suunnittelu kannattaa ottaa mukaan muutoksen voimaksi tukemaan kestävyyden tavoitteita. Taiteen ja muotoilun ammattilaisten taitoa kannattaa hyödyntää, kun tehdasalue muuttuu asuinalueeksi, elinympäristöä uudistetaan tai kaupunkia kehitetään ihmisiä varten. Taideohjelma on noussut myös suosituksi keinoksi kehittää alueita osana asemakaavoitusta. Sen avulla taide saadaan julkiseen tilaan mutkattomasti. Mitä aikaisemmin taide otetaan mukaan suunnitelmiin, sitä enemmän kaikki hyötyvät. Taide ja muotoilu edistävät paikkakunnan vetovoimaa niin yritysten, sijoittajien, veronmaksajien kuin matkailijoiden keskuudessa.

2. Investoi taiteeseen ja muotoiluun

Keramiikkataiteilija Kirsi Kivivirran teos Stage vuodelta 2019. Se sijaitsee Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa Espoossa. Kuva: Mikko Raskinen I Aalto-yliopisto

Julkinen taide on investointi niin julkiselle kuin yksityiselle rakennuttajalle. Taide voi profiloida asuinalueen identiteettiä, ja sitä kautta asuntojen hintaa ja kysyntää. Mutta tiesitkö, että julkisen taiteen taloudellista arvoa voidaan selvittää maksuhalukkuuden menetelmillä? Näillä menetelmillä tarkastelua voidaan ulottaa suoria käyttöarvoja ja markkinahintoja laajemmalle. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore selvitti taiteen taloudellista arvoa. Tutustu selvitykseen täällä.

3. Hyödynnä luovan suunnittelun mahdollisuudet

Arkkitehti ja muotoilija Martti Pärssinen tekee myös opastesuunnittelua ja suurgrafiikan suunnittelua julkisivuihin. Kuvassa Mäkelänrinteen lukion ikkunoiden huomioteippaukset. Lukion peruskorjauksen ja laajennuksen suunnittelu: LPV arkkitehdit.

Muotoilun ja taiteen hyödyntäminen rakentamisessa kannattaa. Niiden avulla voi uudistaa palveluja ja tiloja – jopa rakennusmateriaalien käyttöä. Taiteen voi integroida mukaan osaksi kiinteitä rakenteita tai luoda yllättävän kokemuksellisen keskipisteen. Muotoilu luo sujuvampaa arkea esimerkiksi sairaaloihin, päiväkoteihin, kouluihin, vanhusten palvelutaloihin tai osaksi digitaalisia palvelupolkuja. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun suunnittelija tai taiteilija otetaan mukaan hyvissä ajoin osaksi rakentamisen tiimiä. Tutustu tekijöihin ja julkisen taiteen esimerkkeihin taiderakentamisessa.fi -palvelussa.

4. Ajattele asiakaslähtöisesti

Kaupungit, talot ja rakennukset ja palvelut ovat ihmistä varten. Kaupunkiympäristöllä on suuri vaikutus ihmisten terveyteen, arjen sujumiseen ja viihtymiseen. Muotoilija katsoo maailmaa käyttäjän näkökulmasta, ja tuo ihmisten todelliset tarpeet mukaan suunnitteluun. Muotoiluajattelu tuo rakentamiseen asiakaslähtöisiä ratkaisuja, jotka voivat olla yhdistelmä fyysisiä ja digitaalisia palveluita. Muotoiluajattelun tuomia etuja ovat käyttäjälähtöisyyden lisäksi säästöt, kun onnistuneet ratkaisut lisäävät toiminnan tehokkuutta ja tuloksellisuutta.

5. Osallista asukkaat ja kaupungin käyttäjät

Helsingin Esplanadien katukokeilussa 2023-2024 näkyy kaupunkilaisten kädenjälki ja alueen kiehtova historia. WSP:n asiantuntijat vastasivat hankkeen katujen, kalustuksen ja kasvillisuuden suunnittelusta.

Taiteen piirissä tehdään myös osallistavia projekteja, joilla saadaan asukkaiden ääni kuuluviin. Asukkaat ovat voimavara elinympäristön kehittämisessä. Taiteen ja muotoilun menetelmät ovat oivia keinoja asukkaiden kuulemiseen ja osallistamiseen. Niiden avulla saadaan aikaan todellisista tarpeista kumpuavia ja visuaalisesti kiinnostavia ratkaisuja. Viihtyvyys vahvistaa sitoutumista, lähiseutuylpeyttä ja uskollisuutta. Tutustu vetovoimaisiin esimerkkeihimme Rakennetaan yhdessä -julkaisussa.

6. Tilaa taidetta helposti 

Sujuva taidehankinta syntyy ammattilaisten käsissä. Julkisen taiteen asiantuntijat tuntevat rakentamisen prosessit, kuntien tarpeet ja taidemaailman mahdollisuudet. Taideasiantuntija varmistaa, että tasokas taide tulee oikeaan aikaan mukaan vaikkapa kunnan kehittämiseen, osaksi väyliä tai rakennusta. Prosessi on tilaajalle tehokas, taidehanke etenee aikataulussa ja yhteistyö toimii sujuvasti rakennushankkeeseen liittyvien tahojen kanssa. Taideasiantuntija voi olla mukana yksittäisessä teoshankinnassa ja koordinoinnissa, tai konsultoimassa vaikkapa taideohjelmaa. Tilaa taitavasti -hankintaohjeessa kerromme, kuinka löydät itsellesi sopivan taideasiantuntijan. RT-kortti on tulossa uudistuneena syksyllä.

7. Muutos lähtee yhdestä ihmisestä  

Luovan suunnittelun ja taiteen hankinta on ihmisten tahdosta kiinni. Yksikin ihminen voi saada aikaan ison muutoksen. Kotkaan on vuosien varrella syntynyt merkittävä julkisen taiteen kokoelma. Sen taustalla on kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen. Katso videolta, kuinka taide otettiin mukaan Kotkan kaupungin tekniseen toimeen. Lue myös Rejlersin Finlandin rakennustoimialajohtaja Kirsi Hautalan ajatuksia luovasta suunnittelusta. Kirsin mielestä luovalla suunnittelutyöllä ja taiteella on merkittävä vaikutus kaupunkisuunnitteluun ja -kokemukseen.

Tutustu ratkaisuihimme

Ornamon luotsaama Taide käyttöön -hanke oli käynnissä vuosina 2019-2020. Ratkaisumalleja taiteen yhdistämiseksi rakentamiseen -hankkeemme mahdollisti Hämeen ELY-keskuksen myöntämä Euroopan sosiaalirahaston tuki. Mukana oli erityisasiantuntemusta tutkimuksen, taiteen, muotoilun, korkeakoulutuksen, rakentamisen ja kuntakehittämisen aloilta.

Hankkeen päätoteuttajana Ornamo teki yhteistyötä seuraavien kumppaneiden kanssa:

Frei Zimmer

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore

Rakennustietosäätiö RTS

Riihimäen kaupunki

Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö

helsingin metrossa ihmiset odottavat junaa laiturilla

Muotoilu on mahdollisuus kunnille

Datan visualisoimista, vuorovaikutuksen parantamista, punaisen langan löytymistä, ja kaupunkilaisten näkökulman huomioimista. Muotoiluajattelu on juurtunut monin eri tavoin kaupunkeihin. Haastattelimme kolmea kunnan työntekijää muotoilun hyödyistä…
Artikkeli
08.09.2021