Luovat taide-elämykset kiinnostavat maailmalla
”Kannattaa olla monessa mukana” kehottaa kuvataiteilija, taidepedagogi ja taiteilijakehittäjä Tero Annanolli kansainvälistymään pyrkiviä taiteilija- ja muotoilijakollegoitaan. Annanollilla itsellään on yhteistyökuvioita eri puolilla maailmaa, tällä hetkellä erityisesti Pariisissa ja Jakartassa. Art Annanolli Oy -yrityksen syksyllä perustanut Annanolli toteuttaa luovia taide-elämyksiä, esimerkiksi taidekursseja ja osallistavia yhteisötaideteoksia, sekä elämyksellisiä luovuustyöpajoja. Yrityksen toiminta on alusta saakka ollut kansainvälistä.
Mistä sait alkusysäyksen bisneksesi kansainvälistämiseen?
Olen osallistunut aktiivisesti erilaisiin näyttelytapahtumiin ympäri maailmaa. Niissä solmimani kontaktit, sekä ajatuksien ja ideoiden mahdollistaminen ja jatkokehittely ovat synnyttäneet lisää kansainvälisiä projekteja.
Uskon, että kun on kiinnostunut ihmisistä, syntyy uusia ajatuksia ja ideoita, joista jotkut lähtevät viemään eteenpäin. Jotkut nopeasti ja toiset vähän pidemmällä aikajänteellä.
Kuinka suuri osa liikevaihdostasi tulee tällä hetkellä ulkomailta?
Tällä hetkellä toiminta on vasta hyvin alussa, mutta tulevaisuudessa odotan liikevaihtoa kasvavassa määrin myös ulkomailta. Olen suuntautunut toiminnassani alusta saakka kansainvälisesti. Perustin osakeyhtiön syyskuussa ja lähdin saman tien kuukaudeksi Pariisiin.
Seuraavaksi lähden Indonesian Jakartaan Suomen suurlähetystön kutsumana. Olemme suunnitelleet sinne Suomi 100 -juhlavuoden näyttelyä, mutta siellä ollaan myös erittäin kiinnostuneita osallistavasta tekemisestä, joten pidän siellä lisäksi luovuuspajan. Suomalaiselle pedagogiikalle on kysyntää maailmalla. Samaa konseptia – näyttely ja osallistava luovuuspaja – on tiedusteltu myös Malesiaan ja Singaporeen ensi syksyksi.
Mitä neuvoja antaisia kansainvälistymään pyrkiville muotoilija- ja taiteilijakollegoillesi?
Kaikista tärkeintä on henkilökohtainen verkostoituminen. Ihmisiä täytyy tavata ihan kasvokkain, keskustella ja esitellä ideoita. Kannattaa olla monessa mukana ja tehdä yhteistyötä. Se, että tukena on pieni porukka, esimerkiksi tuttavaryhmä, auttaa asioiden hoidossa ja järjestelyssä.
Ajattelen, että jokainen ihminen on valtava materiaalipankki itsessään.
Ideoita ja ajatuksia täytyy vain osata purkaa sellaiseen toimintaan, jota voi lähteä viemään eteenpäin. Toimintaasi tuntevan ja sitä tärkeänä pitävän yhteistyökumppanin löytäminen auttaa.
Kannattaa myös muistaa, että yhteydet ja projektit maailmalla voivat kantaa hedelmää erilaisilla aikaikkunoilla. Asiat eivät välttämättä tapahdu heti ensi viikolla, vaan ehkä vasta vuoden päästä. Varsinkin Aasiassa aikasykli voi olla aika erilainen. Suomessa olemme ehkä tottuneet siihen, että asiat lyödään helpommin lukkoon. Suosittelen lähtemään liikkeelle avoimin mielin.