Mitä koronapandemian vaikutuksista työelämään on hyvä tietää?
Koronapandemia vaikuttaa kaikkien suomalaisten elämään ja myös työhön muotoilualalla. Ornamo neuvoo ja tukee jäseniään ammatillisissa asioissa myös koronan vaikutuksiin liittyvissä asioissa. Kokoamme tälle sivulle yhteen tietoa tukipalveluista ja neuvoja vaikeasta tilanteesta selviämiseen.
Päivämme sivua sitä mukaan, kun Suomen hallitus ja muut viranomaiset antavat uusia ohjeita. Suosittelemme, että seuraat myös luotettavia viranomaislähteitä saadaksesi ajantasaista tietoa. Sosiaalisessa mediassa voi luottaa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Työterveyslaitoksen ja valtioneuvoston viestintään. Tarkista aina työnantajalta tai viranomaisilta somessa saamasi vinkit – näin vältyt siltä, ettet esimerkiksi menetä sairausvakuutuslain mukaisia korvauksia väärien tietojen takia.
Älä jää yksin murehtimaan! Olemme täällä sinua varten. Lakineuvonta ja Ornamon asiantuntijat auttavat sinua juridisissa ja ammatillisissa kysymyksissä.
Palkansaajat
Jos joudut lomautetuksi tai irtisanotuksi
Lomauttaminen tarkoittaa, että työnteko ja palkanmaksu keskeytyvät väliaikaisesti, mutta työsuhde pysyy muutoin voimassa.
Lomautusmenettely muuttui koronapandemian vuoksi keväällä 2020 tilapäisen lain nojalla. Tilapäislain voimassaolo päättyi 31.12.2020. Edelleen on kuitenkin mahdollista, että koronapandemia aiheuttaa työn vähenemisen siten, että työnantajalle syntyy oikeus lomauttaa työntekijöitä. Tällöin kuitenkin sovelletaan normaaleja työlainsäädännön säännöksiä. Lisätietoja: Työsuojeluhallinto
Lue myös ohjeemme irtisanomisten ja yt-neuvottelujen varalle
Jos sinut lomautetaan, ilmoittaudu verkossa työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Jos olet KOKO Korkeasti koulutettujen kassan jäsen, hae ansiopäivärahaa KOKOn sähköisessä asiointipalvelussa viikon kuluttua lomautuksen alusta. Jos et kuulu KOKOon tai ole oikeutettu ansiopäivärahaan, hae tukea Kelasta.
Jos joudut työttömäksi
Koronapandemian vuoksi työttömyysetuuksia koskee joitakin tilapäisistä laeista johtuvia poikkeuksia:
- Työttömyysetuuden suojaosa on väliaikaisesti korotettu 300 eurosta 500 euroon kuussa (465 euroa, jos maksetaan 4 viikon välein). Korotus on voimassa työttömyysetuuden sovittelujaksoilla, jotka sijoittuvat ajalle 1.6. – 30.9.2021.
- Jos olet lomautettu ja lomautus on alkanut aikaisintaan 16.3.2020, voit saada työttömyysetuutta, vaikka opiskelet. Muutos on voimassa 31.12.2021 asti.
Lisätietoa: KELA, KOKO-kassa
Jos sairastut
Jos työntekijä sairastuu koronavirusinfektioon, toimitaan työpaikan normaalien sairausajan palkkamaksuvelvoitteiden mukaisesti. Sairausajan palkanmaksuvelvollisuus määräytyy lain ja sovellettavan työehtosopimuksen mukaisesti.
Sairastuneen on välittömästi ilmoitettava työnantajalle, mikäli kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt hänet jäämään pois töistä koronavirukseen liittyvän eristämisen takia.
Työnantajia kehotetaan koronaviruspandemian ajan käyttämään oman ilmoituksen käytäntöä. Työterveyslaitos tukee EK:n suositusta ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytännöstä. Tällöin työntekijä voi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella ilman lääkärintodistusta tietyksi ajaksi. Elinkeinoelämän keskusliitto EK suosittelee tällä hetkellä työnantajille, että työntekijät voivat olla omalla ilmoituksella pois työstä korkeintaan kymmenen päivän ajan. Jos sairaus jatkuu pidempään, tulee työntekijän toimittaa työkyvyttömyydestään lääkärintodistus.
Tarkista työnantajaltasi, kuinka pitkään voit olla sairaana pois työstä, ennen kuin sinun täytyy hankkia työkyvyttömyydestä lääkärintodistus.
Jos sairastut äkillisesti työpaikalla, on parasta vetäytyä huoneeseen tai tilaan, jossa ei tartuta muita. Tarvittaessa ota puhelinyhteys työterveydenhuoltoon tai terveyskeskukseen.
Työnantaja voi määrätä sairastuneen työntekijän kotiin tai hoitoon, mutta tässä tapauksessa palkka on maksettava normaalisti. Karanteeni- tai eristämispäätöksen tekee julkisen terveydenhuolloin tartuntataudeista vastaava lääkäri.
Mikäli olet sairastunut virukseen, on se peruste siirtää vuosilomaa.
Tarkista nämä asiat työnantajaltasi:
- Varmista, onko työpaikallasi käytössä oma ilmoitus -menettely, jonka mukaisesti voit olla pois töistä ilman lääkärintodistusta. EK suosittelee työnantajia hyväksymään kymmenen päivän sairauspoissaolot omalla ilmoituksella, mutta käytäntö voi vaihdella työpaikoilla.
- Varmista, milloin tarvitset lääkärintodistuksen poissaolosta.
- Älä tule töihin sairaana! Koronaviruksen torjuminen vaatii huomaavaisuuta ja vastuullisuutta koko yhteiskunnalta. Sairasta kotona, jotta vältät tarpeettoman altistuksen koronaviruksen riskiryhmille.
Jos sinä tai lapsesi joudutte karanteeniin
Työntekijä on turvattu ansiomenetysten varalta, jos viranomaiset asettavat hänet karanteeniin virusepidemian takia tartuntatautilain perusteella. Tässä tapauksessa työntekijälle maksetaan tartuntatautipäivärahaa, joka määräytyy palkan mukaisesti työnantajan ilmoituksen perusteella.
Tartuntatautipäivärahan maksaa Kela. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuta tai enimmäisaikaa. Se on siis täysimääräinen korvaus ansiomenetyksistä. Tartuntatautipäiväraha ei myöskään kuluta sairauspäivärahaoikeuden enimmäismääriä.
Työnantaja voi maksaa palkkaa karanteenin ajalta kuten sairausajan palkasta on määrätty työpaikalla. Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa työnantajalle siltä osin, kun työnantaja on maksanut palkkaa karanteeniin määrätyn työntekijän poissaoloajalta. Työnantaja voi siis maksaa palkkaa ja hakea tartuntatautilain mukaisen korvauksen Kelalta.
Karanteeni ei ole irtisanomisen peruste, vaan työntekijän poissaolo karanteenin takia on oikeutettua niin sanotun ylivoimaisen esteen vuoksi. Karanteenin ajalta kertyy vuosilomaa vuosilomalain mukaisesti.
Tarkista nämä asiat:
- Älä jää karanteeniin oman arviosi perusteella. Karanteenista maksetaan tartuntatautilain mukaista, Kelan maksamaa tartuntatautipäivärahaa. Sitä varten täytyy olla viranomaisen, kuten lääkärin, määräys karanteenista. Voit tämän sijasta myös saada Kelasta epidemiatukea, jos sinut on ohjattu ulkomailta palaamisen vuoksi karanteeninomaisiin oloihin.
Kelan ohjeet: Näin haet tartuntatautipäivärahaa
Jos lapsi joutuu karanteeniin
Alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada Kelan maksamaa tartuntatautipäivärahaa, jos alle 16-vuotias lapsi on määrätty kotikaranteeniin. Kela korvaa ansionmenetyksen karanteenista, jonka on määrännyt kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.
Jos kuulut riskiryhmään
Jos kuulut johonkin koronaviruksen riskiryhmään esim. perussairautesi tai ikäsi puolesta, voit neuvotella työnantajan kanssa siitä, miten voit olla poissa työpaikalta. Tässä tapauksessa työnantajalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta maksaa palkkaa. Paras ratkaisu on varmasti etätyö, jonka ehdoista ja toteuttamisen tavoista pitää myös neuvotella työnantajan kanssa.
Tarkista nämä asiat:
- Millä ehdoilla voit olla poissa työpaikalta? Voitko olla etätyössä ja millaisia ehtoja siihen liittyy? Nämä ovat työpaikalla sovittavia kysymyksiä, joten varmista ne omalta työnantajaltasi.
Jos lapsi tai omainen sairastuu
Mikäli oma lapsi, perheenjäsen tai muu läheinen sairastuu, on työntekijällä oikeus palkattomaan poissaoloon pakottavista perhesyistä, esimerkiksi perheenjäsenen tai läheisen henkilön erityistä hoitoa varten. Työnantajan on pyrittävä järjestämään työt siten, että työntekijä voi jäädä määräajaksi pois työstä. Työnantaja ja työntekijä sopivat vapaan kestosta ja muista järjestelyistä. Mikäli perheenjäsen tai lähiomainen sairastuu ja tarvitsee työntekijän läsnäoloa, on suositeltavaa sopia poissaolosta ja työnteon järjestämisestä eri keinoin, esim. työajan lyhentämisenä, etätöinä tai pitämällä muita kertyneitä vapaita.
Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus saada enintään neljää työpäivää kerrallaan tilapäistä hoitovapaata äkillisesti sairastuneen alle 10-vuotiaan lapsen hoitamiseksi (4 luku 6 §). Tilapäiselle hoitovapaalle voi jäädä kumpi tahansa vanhemmista, ei kuitenkaan samaan aikaan. Oikeus hoitovapaaseen on myös vanhemmalla, joka ei asu lapsen kanssa samassa taloudessa.
Toimialakohtaisissa työehtosopimuksissa on eroja sen suhteen, koskeeko tilapäinen hoitovapaa alle 10- vai alle 12-vuotiasta lasta. Eroja on myös sen suhteen, onko tilapäinen hoitovapaa palkallista vai palkatonta. Työsopimuslaki takaa oikeuden palkattomaan tilapäiseen hoitovapaaseen.
Tarkista nämä asiat:
- Onko tilapäinen hoitovapaa palkaton vai palkallinen? Tähän vaikuttaa työehtosopimus tai paikallinen sopimus.
- Koskeeko tilapäinen hoitovapaa työpaikallasi alle 10- vai alle 12-vuotiaita lapsia? Työsopimuslaki takaa tilapäisen hoitovapaa alle 10-vuotiaan lapsen huoltajalle, mutta tällöin poissaolo on palkaton, jos asiaa ei ole työehtosopimuksessa tai paikallisesti toisin sovittu.
- Voitko tehdä etätyötä tilapäisen hoitovapaan aikana ja millä ehdoilla?
Jos olet etätyössä
Etätyö on uuden työaikalain mukaisesti virallisesti työaikaa ja siihen sovelletaan työlainsäädäntöä sekä työehtosopimusten määräyksiä. Työpaikoilla on hyvä olla toimintaohjeet etätöiden tekemiseksi ja on tarvittaessa tehtävä etätyösopimukset kunkin työntekijän kanssa. Etätöiden yhteydessä on työnantajan huolehdittava tietoliikenneyhteyksistä, työvälineistä sekä vakuutusten kattavuudesta. Etätyöskentelijän tulee olla tavoitettavissa puhelimitse, sähköpostitse tai pikaviestisovelluksilla työajan puitteissa.
Päivittyvää lisätietoa mm. etätyösuosituksista löydät sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.
Lue myös: Miten työnantaja on velvollinen huolehtimaan työergonomiasta etätyössä?
Jos joudut olemaan kotona alle 10-vuotiaan lapsen kanssa
Lähtökohtaisesti kotona lasten kanssa vietetty aika on palkatonta. Alle 10-vuotiasta lasta saa pakottavista perhesyistä jäädä hoitamaan kotiin, mutta tältä ajalta ei makseta palkkaa. Koulujen sulkemisen takia ei myöskään makseta päivärahoja tms. korvauksia.
Päivittyvät ohjeistukset mm. perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen osalta: Opetushallitus
Yrittäjät ja ammatinharjoittajat
Yritysten rahoitus ja tukimuodot
Kustannustuki
Kustannustuen kuudennen kierroksen hakuaika alkaa Valtiokonttorissa 26.4. klo 9.00. ja päättyy 31.5. klo 16.15.
Kustannustuen kuudes kierros on tarkoitettu erityisesti matkailu- ja ravintola-alan sekä tapahtuma-alan yrityksille, jotka ovat kärsineet sulkutoimia lievemmistä koronavirukseen liittyvistä rajoitustoimista. Kustannustukea voi kuitenkin hakea myös sellainen muiden toimialojen yritys, jonka toimintaan tai merkittävään osaan asiakaskunnasta on kohdistunut rajoituksia. Muotoilun osalta mukana ovat esimerkiksi teollinen muotoilu, graafinen muotoilu, taiteellinen luominen, ja sisustussuunnittelu.
- Jos yrityksen toimiala ei kuulu tuen piiriin mutta muut tuen ehdot täyttyvät, tukea voidaan myöntää harkinnanvaraisesti, jos yritykseen tai sen asiakaskuntaan on kohdistunut julkisoikeudellinen koronapandemian torjuntaan liittyvä rajoitus. Katso tuen piiriin kuuluvat toimialat
- Yrityksen liikevaihto on laskenut yli 25 % vertailukausien välillä.
- Tuki kohdistuu kuluihin, jotka ovat syntyneet 1.12.2021-28.2.2022
- Yrityksellä on ollut palkkakuluja ja joustamattomia kuluja, joita on vaikea sopeuttaa.
Lue lisää ja hae kustannustukea Valtiokonttorista.
Finnveran rahoitus ja tukitoimenpiteet
Finnvera suhtautuu joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin. Finnveralla on valmius kasvattaa pk-yritysrahoitusta merkittävästi ja auttaa yritykset yli kriisistä. Yrityksellä tulee olla pidemmän aikavälin kannattavan toiminnan edellytykset.
Finnveran toimenpidesuositukset yrittäjille:
- Ota yhteys omaan pankkiisi.
- Finnvera ja pankit joustavat maksujärjestelyissä, ja niistä kannattaa sopia oman pankin kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
- Finnvera mahdollistaa pankin myöntämän käyttöpääoman takauksella.
- Finnvera tarjoaa lyhennysvapaata takaamiinsa ja myöntämiinsä lainoihin.
- Finnveran alkutakaus ja pk-takaus soveltuvat myös koronaviruksen aiheuttamiin käyttöpääomatarpeisiin. Alkutakaus on tarkoitettu enintään kolme vuotta toimineille yrityksille ja pk-takaus yli kolme vuotta toimineille. Pk-takauksella voidaan kattaa korkeintaan 150 000 euron laina. Pk-takaus on lisäksi edelleen käytettävissä kasvuhakuisten pk-yritysten investointien ja käyttöpääoman rahoitukseen.
Yrittäjän työttömyysturva
Yritystoiminnan edellytysten tilapäisluonteinen heikentyminen koronan vuoksi on peruste arvioida yksinyrittäjän yritystoiminta sivutoimiseksi yritystoiminnaksi. Tällä perusteella henkilöllä on oikeus työttömyysetuuteen. Yrittäjälle voidaan maksaa työmarkkinatukea, jos yrityksessä työskentely on päättynyt tai yrittäjätulo on koronaepidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa. Yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta voi saada työmarkkinatukea.
Väliaikaiset laajennukset lomautettujen ja yrittäjien työttömyysetuuteen jatkuvat 31.12.2021 asti.
Tukipalveluita
Yritys-Suomi Talousapu neuvontapalvelu auttaa, kun yrityksellesi on kertynyt maksamattomia laskuja tai et tiedä, mitä tehdä, kun työt tai myynti on vähentynyt. Palvelu on luottamuksellinen ja maksuton numerossa +358 295024880 (pvm/mpm).
Suomen Yrittäjät tarjoaa neuvontaa ja mahdollisuuden saada sparrausapua oman liiketoiminnan kehittämiseen:
- Suomen Yrittäjien Kaikki koronasta yrittäjälle -sivuilta löytyy vastaus suureen joukkoon yleisimpiä kysymyksiä. Jäsenet voivat jättää sivuston kautta myös yhteydenottopyynnön.
- Tietoiskuja otsikolla Kaikki koronasta yrittäjälle järjestetään useita niin yksinyrittäjille kuin työnantajayrittäjille. Tarkempia tietoja löytyy Yrittäjien koulutussivuilta.
- Yrittäjien Mentorisi.fi on nyt avattu kaikkien käyttöön koronapandemian vuoksi.
Verotus
Verottaja tarjoaa lisää maksuaikaa henkilö-, yritys- ja yhteisöasiakkaille. Jos et pysty maksamaan veroa määrätyssä ajassa, voit saada lisää maksuaikaa hakemalla maksujärjestelyä. Jos noudatat maksujärjestelyn ehtoja, Verohallinto ei lähetä maksujärjestelyyn kuuluvaa veroa ulosottoon.
Voimassa olevan maksujärjestelyn aikana yritystä ei poisteta ennakkoperintärekisteristä, eikä maksujärjestelyyn sisältyvää verovelkaa julkaista verovelkarekisterissä tai protestilistalla.