Muotoilun kärkijoukon valitsi monialainen tuomaristo

Joka toinen vuosi jaettava Ornamo Award palkinto esittelee muotoilun monipuolisuutta ja arvoa sekä osoittaa muotoilun yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Vuonna 2024 palkinto myönnetään kahden pääkategorian lisäksi yhdelle muotoilun alan opinnäytteelle. Näiden ohella tuomaristo palkitsee yhden ehdokkaan Kunniamaininnalla.

Ornamo Award muotoilupalkinnon saajat valitsi muotoilun ammattilaisista ja muotoilun sidosryhmistä koostuva palkintoraati, johon kuului Ornamon puheenjohtaja, strategiajohtaja Katja Soinin rinnalla Nokian muotoilujohtaja Jonne Harju, Resterin kumppanuusjohtaja Anna-Kaisa Huttunen, lasitaiteilija Renata Schirm, tulevaisuudentutkija Otto Tähkäpää sekä pääomasijoittaja Maria Wasastjerna

Ornamo Award palkitut kulkevat kestävän kehityksen kärkijoukoissa

Maailmanlaajuiset ympäristöhaasteet, kuten ilmastonmuutos, resurssien ehtyminen ja biologisen monimuotoisuuden katoaminen, vaativat yrityksiltä ja muotoilijoilta uudenlaista ajattelua ja toimintaa. Muotoilijoiden on vastattava haasteisiin luomalla ratkaisuja, jotka edistävät ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää tulevaisuutta. Tämä vaatii uudenlaista ajattelutapaa, jossa muotoilijat eivät pelkästään reagoi muutoksiin, vaan aktiivisesti ohjaavat niitä ja vaikuttavat siten kestävän kehityksen tavoitteiden täyttymiseen. Muutoksessa muotoilun keinot, kuten kiertotalouden periaatteet ja regeneratiivinen suunnittelu ovat avainasemassa globaalien haasteiden ratkaisemisessa.

Kestävä kehitys ei ole enää valinnaista, vaan se on välttämättömyys. Kestävä muotoilu tarkoittaa, että tuotteiden, palveluiden ja järjestelmien suunnittelussa huomioidaan ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset, tuomariston puheenjohtajana toiminut Katja Soini taustoittaa.

Juryn mukaan kaikki palkittavat edustavat uudenlaisia lähestymistapoja, ratkaisuja tai tuotteita, ja tuovat uutta lisäarvoa ja kasvua niitä kehittäville ja kaupallistaville yrityksille. Näiden lisäksi palkittavat tuottavat ratkaisuja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisiin yhteiskunnallisiin ja ympäristöön liittyviin haasteisiin.

Ei riitä, että muotoilijat luovat esteettisesti miellyttäviä ja toiminnallisia tuotteita tai palveluita; heidän on myös tiedostettava oma roolinsa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän tulevaisuuden rakentajina, joiden työllä on hyvin pitkäaikaisia vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan, juryn jäsen Sitran ennakoinnin asiantuntija Otto Tähkäpää kiteyttää.

Ornamo Award palkinnonsaajat julkaistaan 10.9.2024. Palkintoseremoniaa juhlitaan Helsinki Design Week’in avajaistapahtuman yhteydessä Helsingissä.