Muotoilun opiskelija tarttuu tilaisuuksiin
Muotoilun opiskelija Minna-Maria Salonen on lähtenyt rohkeasti mukaan Aalto-yliopiston opiskelijaprojekteihin. Kokemusta on jo tuolien, hampaiden valkaisumuottien ja palvelukonseptien muotoilusta. Monitieteellisissä projektiryhmissä muotoilija saa hyvää harjoitusta siitä, miten insinöörien tai kauppatieteilijöiden kanssa kannattaa jakaa omia näkemyksiään.
”Olen alun perin opiskellut farmaseutiksi. Vaihdoin alaa, koska farmasia on niin säänneltyä. Asioiden kyseenalaistaminen törmäsi aina lauseeseen: ’mutta näinhän on aina tehty’. Helsingin yliopistossa oli selkeää, mihin kursseilla tähdättiin. Aallon kurssit ovat paljon vapaamuotoisempia, joskus jopa liiaksikin. Tästä on ollut keskustelua muotoilun laitoksella ja Aallossa on menossa opetuksen auditointi.
Yksi kiinnostavimmista kursseista, jolla olen ollut, on kokeellisen muotoilun kurssi. Siellä olen pystynyt yhdistämään farmaseuttista osaamistani lasinpuhallukseen ja muihin lasin työstämisen tekniikoihin. Tein kurssilla bioluminesenssi-valaisimen, jossa bakteerit tuottavat valon. On mielenkiintoista vaihteeksi kasvattaa bakteereita eikä käyttää niitä vain merkkinä epäonnistuneesta sterilointiprosessista.
Muotoilualan töissä en ole vielä ollut, mutta mielenkiintoisissa projekteissa kylläkin. Habitare-palkinnon saaneeseen Kuusio-projektiin menin mukaan fuksivuoden keväällä. Suunnittelimme yhdessä opiskelijakavereideni kanssa tuotteen, jossa kuusi täysin identtistä jakkaraa saadaan koottua kuutioksi. Sitä voi pitää vaikka sivupöytänä ja tarvittaessa purkaa tuoleiksi. Tällä hetkellä neuvottelemme tuotteen kaupallistamisesta.
Poikkitieteellisillä kursseilla oppii uusien taitojen lisäksi kommunikoimaan eri taustoista tulevien opiskelijoiden kanssa.
Olin mukana myös Aallon poikkitieteellisessä case-kilpailussa, jossa asiakasyrityksenä oli Posti. Kilpailussa keskityin tiimini kanssa kehittelemään Postille uudenlaista palvelukonseptia.
Viime keväänä olin mukana kurssilla, jossa moniammatillisen tiimin tuli kehittää 3D-tekniikan ympärille rakentuva liikeidea terveydenhuollon kentälle. Loimme hampaiden valkaisumuotin. Tehtävässä tarvittiin muotoilun työkalujen ohella niin farmaseuttista kuin orastavaa liiketalouden osaamistakin.
Poikkitieteelliset projektit ovat olleet tärkeitä harjoittelupaikkoja, joissa oppii näkemään, kuinka erilaisista koulutustaustoista tulevat ihmiset katsovat projekteissa kohdattavia asioita. Muotoilijana minun on pystyttävä havainnollistamaan ideani tavalla, jonka eri pääaineesta tulevat opiskelijat ymmärtävät.
Lähivuosien suunnitelmiin kuuluu maisterin tutkinto. Haavetyöpaikassani voisin yhdistää liiketalouden ja farmasian osaamista palvelu- ja tuotemuotoiluun.
Tällä hetkellä kaipaisin uraohjausta tai mentorointia. Olisi kiva pallotella ideoita myös koulun ulkopuolella. Lisäksi kaipaisin, että Ornamon immateriaalioikeuksia koskevaa neuvonta olisi helpommin jäsenten saavutettavissa.”
Kuka?
Minna-Maria Salonen
Farmaseutti
Muotoilun kandidaattiopiskelija Aalto-yliopistossa
Liiketalouden opiskelija Haaga-Heliassa