Teollinen muotoilija Joonas Kyöstilä: Olen kiinnostunut muotoilun sokeista pisteistä
Muotoilualan arvostetun Ornamo-palkinnon 2020 sai teollinen muotoilija Joonas Kyöstilä, joka on tuonut muodin ja muotoilun pyörätuolikäyttäjien saataville. Kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksom valitsi palkinnon saajan kolmen ansioituneen ehdokkaan joukosta. Liksom painotti valinnassaan Kyöstilän työn vastuullisuutta.
Teollinen muotoilija Joonas Kyöstilä (s. 1993) on Aalto-yliopiston ja New Yorkin Parsons School of Designin kasvatti, jonka työssä korostuu vahvasti sosiaalinen vastuuntunto. Kyöstilä suunnittelee mm. FFORAlle, joka on maailman ensimmäinen pyörätuolituotteita suunnitteleva muoti- ja lifestylebrändi.
“Olen kiinnostunut muotoilun sokeista pisteistä ja yleisöistä, jotka ovat yleisesti ottaen alipalveltuja, kuten pyörätuolikäyttäjät. Kun aloimme pari vuotta sitten tehdä käyttäjä- ja markkinatutkimusta, huomasimme, ettei ollut olemassa yhtään laukkua, joka olisi pyörätuoliin kiinnitettävä ja joka näyttäisi hyvältä ja toimisi hyvin”, Kyöstilä kertoo.
Ornamo-palkinnon voittajan valitsi tänä vuonna kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksom. Hän kiittää Kyöstilää tämän suunnittelutyöstä marginaaliin jäävien ihmisten hyväksi. Liksom haluaa palkinnolla kannustaa muotoiluyhteisöä innovaatioihin ja täyttämään erilaisten vähemmistöryhmien kipeästi kaipaamia tuotetyhjiöitä.
“Joonas Kyöstilän suunnittelemissa pyörätuolien lisävarusteissa yhdistyvät oivalla tavalla funktionaalisuus ja laadukas design. Pyörätuoli on ankaraan kulutuskäyttöön suunniteltu apuväline, jonka käyttäjäkokemukselle on muotoilulla paljon annettavaa”, Liksom toteaa.
Pyörätuolikäyttäjillä pitää olla oikeus ilmaista itseään
Nuoresta iästään huolimatta Joonas Kyöstilä on jo saanut tunnustusta amerikkalaiselta muotoilumaailmalta. Hän on voittanut suunnittelupalkintoja ja hänen töitään on Philadelphia Museum of the Artsin, Henry Ford Museumin ja Chicago Atheneumin kokoelmissa. Kyöstilän suunnittelussa korostuu sosiaalinen kestävyys, joka tarjoaa vähemmistöille mahdollisuuden demokraattiseen osallistumiseen niin omassa yhteisössä kuin laajemmin yhteiskunnassa.
Tulevaisuudessa Kyöstilä haluaa jatkaa suunnittelua marginaaliin jääville yleisöille, ja hän toivoo muotoilijoiden yhä enenevissä määrin tarttuvan aiheisiin, jotka saattavat vaikuttaa vaikeilta.
“Meillä on nopeasti globaalisti kasvava vanheneva väestö ja enemmän vammaisryhmiä kuin ikinä. Näen, että meillä on muotoilijoina todella paljon potentiaalia osallistua keskusteluihin näistä aiheista. Hienointa on, ettemme puhu vain esineiden suunnittelusta, vaan normalisoinnista. Voimme tuoda keskusteluun esimerkiksi sen, että pyörätuolikäyttäjillä pitäisi olla oikeus ilmaista itseään ihan niin kuin me muutkin”, Kyöstilä sanoo.
Artikkeli on ilmestynyt ensimmäisen kerran 7.9.2020.