Ornamo-säätiön apurahat kannustavat kokeiluun
Ornamo-säätiö on 30-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi myöntänyt yhteensä 30 000 euroa apurahoina. Kymmenelle ornamolaiselle muotoilijalle myönnetyt 3 000 euron apurahat antavat apurahansaajille mahdollisuuden paneutua uusien ideoiden kehittämiseen.
Ornamo-säätiö haluaa tuellaan herättää keskustelua uusien ideoiden mahdollisuuksista kehittyä valmiiksi muotoilutuotteeksi, palvelukonseptiksi tai taiteeksi. Muotoilijoiden kiireinen työelämä tai yrittäjänä toimiminen eivät usein jätä riittävästi aikaa vaativalle kehitystyölle. Apurahat antavat aikaa pysähtyä luovan työn äärelle.
”Valtion apurahaleikkausten myötä yksityisten säätiöiden tuen merkitys muotoilijoille ja taiteilijoille kasvaa. Tänä vuonna leikattiin 5 %, ja säästöleikkaukset ilmeisesti jatkuvat ensi vuonna. Apurahoilla on usein ponnahduslautamainen vaikutus uraan, koska pienikin tuki vie muotoilutyötä merkittävästi eteenpäin. Apurahat myös nostavat esiin merkityksellisiä hankkeita”, Ornamo-säätiön asiamies Petra Ilonen sanoo.
Ornamo-säätiön apurahat muodostuvat säätiölle lahjoitetuista ja testamentatuista varoista. Yleisrahasto koostuu monista eri lahjoituksista, joita ovat antaneet mm. muotoilijat Hannu Kähönen, Marja Suna ja Ilmari Tapiovaara sekä kulttuurivaikuttajat Gerda ja Salomo Wuorio. Lisäksi apurahoja jaetaan Kaarina Ahon, Mirja Tissarin sekä Eva ja Maija Taimin omista nimikkorahastoista.
Ornamo-säätiön tarkoituksena on tukea ja edistää Ornamon jäsenten työtä lähiympäristön suunnittelun, sisustusarkkitehtuurin, teollisen ja palvelumuotoilun, taidekäsityön, keramiikkataiteen, vaatetussuunnittelun ja tekstiilitaiteen aloilla. Ornamo on Suomen suurin muotoilijoiden ammatillinen yhteisö.
Yleisrahastosta 3 000 euron apurahan saivat tänä vuonna muotoilijat Alex Baer, Henri Judin, Hanna Kölhi ja Laura Merz sekä lasitaiteilija Sini Majuri ja korutaiteilija Inni Pärnänen. Kaarina Ahon rahastosta 3 000 euron apurahan sai keramiikkataiteilija Miia Kallio. Eva ja Maija Taimin rahastosta 3 000 euron apurahan saivat sisustusarkkitehti Marjut Alitalo sekä tekstiilitaiteilija Raija Jokinen. Mirja Tissarin rahaston 3 000 euron apurahan sai tekstiilitaiteilija Niina Hiltunen.
Lisätietoa hankkeista
Marjut Alitalo, yhdessä Kiira Keski-Hakunin kanssa, on suunnitellut totutuista kissan kiipeilytelineistä täysin poikkeavan näköisen kissojen kiipeilykalusteen. Apurahan avulla edistetään konseptin kaupallistamista.
Alex Baer tutkii ja kehittää selluloosapohjaisten materiaalien käyttöä taide-esineissä. Hankkeen keskiössä ovat tuotteiden kestävyys ja elinkaariajattelu sekä nykymuotoilun ja taiteen rajapinnat ja tulevaisuus.
Niina Hiltunen yhdistää työssään tekstiilitaidetta, ääntä ja materiaalitutkimusta. Hän valmistaa kokeellisesti näyttelyynsä tekstiiliteoksia, joissa mm. uusiokäytetään soittimien kieliä.
Henri Judinin tuleva muotoilunäyttely edistää monimuotoisuutta ja inklusiivisuutta ammentaen luovaa inspiraatiota LGBTQ+ yhteisöistä Suomessa ja New Yorkissa. Apuraha tukee Judinin tulevaa työskentelyä New Yorkissa kesällä 2025.
Raija Jokinen etsii työssään uusia tapoja käyttää pellavamassa taiteessa ja piensarjatuotannossa. Pesulayrityksestä kierrätetyt mankeliliinat saavat uuden muodon tekstiilitaiteilijan käsissä. Työskentely tapahtuu Helsingin paperipajassa.
Miia Kallion hanke edistää kotimaisen punasaven käyttöä taiteen perusopetuksessa. Kallio toteuttaa ohjeistuksen ja koulutusta opettajille, joka syventää ja lisää heidän osaamistaan ja valmiuksia materiaalin käytössä.
Hanna Kölhi paneutuu työssään organisaatiokulttuurin muutokseen pandemian jälkeisessä työelämän murroksessa. Hankkeen tutkielma tuo uutta tietoa organisaation kulttuurimuutoksen toteuttamisesta muotoilun keinoin, erityisesti julkisella sektorilla.
Laura Merz kehittää interaktiivisia ja moniaistisia taideteoksia lapsiyleisöille. Apuraha tukee työpajojen järjestämistä, joissa ideoita viedään eteenpäin leikkimällä ja kokeilemalla, osallisuutta ja inklusiivisuutta edistäen.
Sini Majuri käyttää apurahansa taideteoksen materiaalikokeiluun, jossa perinteisiin lasitekniikoihin yhdistetään tekoälyä. Hanke tuo yhteen taiteilijat, insinöörit ja lasinvalmistuksen ammattilaiset.
Inni Pärnänen perehtyy apurahan avulla entistä syvemmin puunjalostustekniikoihin. Hän tutkii mm. vaneritehtaan materiaaliylijäämän uusia käyttömahdollisuuksia luoden siitä kokeellisesti uusia taideteoksia.
Ketkä apurahoista päättivät
Ornamo-säätiön apurahoista päättivät eri toimikunnat. Säätiön hallituksen nimeämä stipenditoimikunta valitsi Yleisrahaston apurahan saajat. Siihen kuuluivat tänä vuonna tekstiilitaiteilija Synnöve Dickhoff, palvelumuotoilija, sisustusarkkitehti Tiina Hirvanen, keramiikkataiteilija Katja Kotikoski ja teollinen muotoilija Hannu Kähönen. Kaarina Ahon rahaston asiantuntijoina toimivat lisäksi keramiikkataiteilijat Catharina Kajander ja Nathalie Lautenbacher. Eva ja Maija Taimin rahaston apurahoista päättivät Sisustusarkkitehdit SIO ry:n hallitus ja Tekstiilitaiteilijat TEXO ry:n hallitus. Mirja Tissarin rahaston apurahoista päätti niin ikään Tekstiilitaiteilijat TEXO:n hallitus.
Ornamo-säätiö ottaa lahjoituksia vastaan varojensa kartuttamiseksi.