Palvelumuotoilun kansainväliset kyvyt kokoontuvat lokakuussa Helsinkiin
Palvelumuotoilun strategista asemaa käsitellään alan ykköstapahtumassa, kun kansainvälinen Service Design Global Conference 2024 rantautuu Helsinkiin 2.-4.10.
Suomessa palvelumuotoilun integroituminen kaupunkien kehittämiseen ja eri alojen yrityksiin on ollut kovassa nosteessa. Lokakuussa palvelumuotoilun strategista asemaa käsitellään kolmepäiväisessä tapahtumassa, joka järjestetään historiallisessa Paasitornissa sekä verkossa. Tapahtuma kokoaa yhteen yli 700 alan vaikuttajaa eri toimialojen yrityksistä, organisaatioista ja yliopistoista.
Konferenssin pääpuhujien joukossa ovat mm. muotoilujohtajuuden asiantuntija Andy Polaine, muotoilun professori Coral Michelin, kuurojen käyttökokemuksen tutkija ja suunnittelija Marie van Driessche sekä Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris.
Ihmisymmärrystä, teknologiaa ja liiketoimintaa yhdistävästä palvelumuotoiluosaamisesta on viimeisen kymmenen vuoden aikana tullut keskeinen osa organisaatioiden perusliiketoimintaa ja voimavaroja täällä Suomessa. Helsingin kaupunki on edelläkävijä palvelumuotoilun hyödyntämisessä.
Kaupunki järjestää konferenssin avajaisvastaanoton kaupungintalolla keskiviikkona 2.10.
– Helsingille hyvä muotoilu ja arkkitehtuuri ovat tapa rakentaa sekä toimivaa että kaunista arkea. Meillä on jo pitkät perinteet siinä, miten muotoilua hyödynnetään niin rakennetun ympäristön kehittämisessä kuin palveluiden ja kaupunkiorganisaation uudistamisessa käyttäjälähtöisesti. Onkin hienoa saada yli 700 palvelumuotoilun asiantuntijaa vieraiksemme ja tutustumaan siihen, miten Helsinki on rakentanut muotoilun avulla hyvää ja toimivaa kaupunkia, toteaa Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.
Digitaalisen muotoilu yritykset ovat voimakkaassa kasvussa
Palvelumuotoilun kasvu liittyy vahvasti yhteiskunnan ja liiketoiminnan digitalisoitumiseen, ja myös alan koulutus on ollut kasvussa. Palvelumuotoilua hyödynnetään tehokkaasti eri toimialojen yrityksissä, kaupunkien kehittämisessä ja julkisella sektorilla.
Digitaalisen muotoilun alalla toimivat yritykset ovat kasvattaneet huimasti liikevaihtoaan viimeisten vuosien aikana Suomessa. Tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkarekisterin mukaan ohjelmisto- ja pelialan yritykset ovatkin kerryttäneet liikevaihtoa vuosina 2018-2022 peräti 31 prosenttia. Alalla toimivat yritykset kerryttivät liikevaihtoa 11,6 mrd. euroa. Alan työllisyyskin ollut kasvussa, ja vuonna 2022 yritykset työllistivät Suomessa 50 000 henkilöä kokovuosityöllisyyden käsitteellä mitattuna.
”Palvelumuotoilusta on tullut olennainen osa arvon luomista”
Konferenssista vastaavan, globaalin Service Design Network -verkoston presidentti Birgit Magerin mielestä suomalaiset yritykset näyttävät palvelumuotoilun käytössä suuntaa kansainvälisille toimijoille.
– Palvelumuotoilusta on tullut olennainen osa arvon luomista. Suomi ja Helsinki johtavat alan kehitystä mahtavien koulutusohjelmien, erinomaisten toimistojen ja palvelumuotoilun esimerkillisen integroitumisen kautta julkisen ja yksityisen sektorin organisaatioihin. Globaalin palvelumuotoilukonferenssin tuominen Helsinkiin on kunnianosoitus näille saavutuksille, jotka toimivat inspiraationa globaalille yhteisölle, hän toteaa.
Service Design Global Conference 2024
Globaali palvelumuotoilukonferenssi kokoaa vuosittain yhteen alan tekijät, johtajat ja muut palvelumuotoilun ystävät. Tilaisuuden järjestävät kansainvälinen palvelumuotoiluverkosto Service Design Network (SDN) ja SDN Finland -osasto yhteistyössä muotoilun asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa.
Vuonna 2024 konferenssin teema ”Designing for Impact: Strategic Leadership with Service Design” käsittelee palvelumuotoilun strategista vaikutusta liiketoiminnan tuloksiin. Maailmanlaajuinen konferenssi on toiminut alustana keskusteluille ja palvelumuotoilun edistämiselle jo vuodesta 2008 eri puolilla maailmaa.