Taiteen kentällä tapahtuu – syksy ’24

Alma Jantusen uniikit lasiveistokset Mustikka, Vatukka ja Lakka ovat vapaasti puhallettua lasia (2023). Kuva/Photo: Ella Tommila / SLM

Pysy kartalla mitä taiteen, taideteollisen muotoilun ja taidekäsityön alalla tapahtuu meillä ja muualla. Päivitämme tähän kalenteriin ajankohtaisia, kiinnostavia alan tapahtumia, messuja ja koulutuksia. Osallistu tapahtumiin – koe, innostu ja inspiroidu!

TULEVAT TAPAHTUMAT

15.-18.8. Forssa Textile Week

Forssa Textile Week -tapahtuman vuoden 2024 teemana ovat kuosit, muotoilu ja kestävä tekstiili. Tapahtuma tuo esiin laadukasta muotoilua ja tekstiilitaidetta mm. järjestämällä pop-up-myyntipisteitä, näyttelyitä sekä tekstiiliaiheisia keskustelutilaisuuksia. Tapahtuman yhteistyökumppanina toimivat mm. Tekstiilitaiteilijat TEXO ry, Suomen Tekstiili ja Muoti sekä Aalto-yliopisto.

17.-20.8. Festival of Folk Arts, Budapest

Unkarissa järjestettävä kansainvälinen taidefestivaali kokoaa yhteen luovan alan tekijät muusikoista tanssijoihin ja taiteilijoista käsityöläisiin.

20.8. Taike webinaari: Luovan verkon aamukahvit

Miten muotoilla vaikuttava hanke? Millaisia työkaluja on tarjolla hankemuotoilun tueksi? Luovan verkon aamukahveilla tutustutaan taiteen, kulttuurin ja luovan alan kehittämistoimintaan. Ilmoittaudu webinaariin 19.8. mennessä.

26.-27.8. Taike seminaari: Muutos alkaa meistä – Taide ja kulttuuri osana kestävyysmurrosta

Millainen rooli taiteella on ekologisen kestävyyden ja tulevaisuusvallan näkökulmista? Hämeenlinnan taidemuseolla järjestettävä ’Muutos alkaa meistä’ -seminaari kokoaa taiteen ja kulttuurin tekijöitä, päättäjiä, tutkijoita ja muita kulttuurin parissa työskenteleviä kestävän kehityksen aiheiden äärelle.

30.8.-1.9. Argillà Italia – International Ceramics Festival and Market, Italia

Argillà Italia on viikonlopun mittainen keramiikkatapahtuma Faenzassa, yhdessä majolikan maailman pääkaupungeista, ja josta termi fajanssi on peräisin.

1.-30.9. Homo Faber 2024: The Journey of Life, Venetsia, Italia

Homo Faber 2024 vie matkalle ihmisen elämään tarkasteltuna käsityöläisyyden näkökulmasta. Fondazione Giorgio Cinin upeissa tiloissa järjestettävissä immersiivisissä näyttelyissä voit tutustua satoihin lahjakkaiden käsityöläisten valmistamiin esineisiin ja nauttia käsityöläisten työnäytöksistä sekä muista ainutlaatuisista tapahtumista, jotka vaihtelevat kulinaarisista elämyksistä teema -kierroksiin.

5.-9.9. Maison & Object, Pariisi

Juhlavuoden teema on kosminen visio tulevaisuudesta. Näyttely keskittyy uutuuteen, luovuuteen ja innovaatioon.

14.9.-7.11. European Ceramic Context 2024, Tanska

European Ceramic Context 2024 pureutuu nykykeramiikan kestävyyskäytänteisiin. Kahdessa suuressa näyttelyssä on esillä uusia ja merkittäviä teoksia, projekteja ja installaatioita, jotka tarjoavat yleiskatsauksen kokeellisista, innovatiivisista ja kestävistä suuntauksista eurooppalaisessa nykykeramiikassa.

13.-15.9. Artigianato E Palazzo, Firenze, Italia

Corsinin puutarhayhdistyksen tuottama 30-vuotisjuhlanäyttely, joka pyrkii korostamaan käsityöläisyyden nykyaikaisuutta samalla, kun sen lähtökohdat perustuvat vanhaan käsityöläisperinteeseen.

17.9. Taike webinaari: Uudet teknologiat luovilla aloilla

Millaisia mahdollisuuksia tekoäly ja web3 tuovat luoville aloille? Millaista uutta digitaalista osaamista niiden käyttöön tarvitaan? Luovan verkon aamukahveilla tutustutaan taiteen, kulttuurin ja luovan alan kehittämistoimintaan.

2.-6.10. Stockholm Craft Week

Stockholm Craft Week on vuosittainen tapahtuma, jonka tavoitteena on tehdä nykykäsityö näkyväksi ja vahvistaa sen asemaa nykytaiteen kentällä sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

11.-13.10. Ethnofest 2024, Georgia

Tbilisi International Summit of Crafts and Design – ETHNOFEST on yksi Etelä-Kaukasian alueen suurimmista alustoista käsityöläisille, suunnittelijoille, yrittäjille, jälleenmyyjille, asiantuntijoille, kauppaedustajille, ostajille ja yleisölle.

23.11. The International Craft Audiovisual Exhibition Barcelona

Kansainvälinen käsityön ja audiovisuaalisten taiteiden näyttely juhlistaa eri taiteen alojen risteymiä.

15.–17.11. Suomen Kädentaidot -messut

Suomen Kädentaidot -messut on inspiroiva ja innostava käsityön ilosta ja kotimaisesta designista nauttivien kohtaamispaikka. Euroopan suurimmaksi kasvanut kädentaitojen tapahtuma esittelee alan tuoreet virtaukset, nostaa esille osaavat tekijät ja kunnioittaa kädentaitoperinteiden jatkumista.

24.11.-16.2.2025 MAESTRIA
European Prize for Applied Arts 24, Belgia

Le Prix européen des arts appliqués palkitsee aikamme luovimmat teokset soveltavien taiteiden ja käsityömuotoilun alueella.

ILMOITA TAPAHTUMASTA

Alan tapahtuma tiedossa? Ilmoita tapahtumasta miia.poytalaakso(at)ornamo.fi