Taiteilijahaku: Murros – Keramiikka uuden äärellä 14.4.2021–27.2.2022, EMMA – Espoon modernin taiteen museo
Ornamo toteuttaa yhteistyössä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa keramiikkanäyttelyn 14.4.2021 – 27.2.2022. Näyttely esittelee nykykeramiikan kiinnostavimpia ilmiöitä ja luo yhteyden muotoilun historiaan. Keramiikkataide voidaan ymmärtää näyttelyn teemana visuaalisesti, teknisesti ja historiallisesti.
Vuoden museoksi 2018 valittu EMMA – Espoon modernin taiteen museo on tunnettu ajankohtaisista ja korkeatasoisista näyttelyistään. Näyttely lisää tietoisuutta keramiikasta materiaalina ja tuo esille keramiikan monipuolista osaamista, käyttöä ja materiaalin rikkautta suomalaisessa muotoilussa, kuvataiteessa ja arkkitehtuurissa. Näyttely vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten tämän päivän taiteessa, muotoilussa ja arkkitehtuurissa hyödynnetään keramiikkaa? Miltä keramiikan tulevaisuus näyttää? Aihetta tarkastellaan sekä suhteessa suomalaisen yhteiskunnan kehittymiseen että kansainväliseen kontekstiin ja luodaan visuaalinen linkki materiaalin, tekniikoiden ja teknologioiden välille.
Näyttelyn aika ja paikka
Näyttely on avoinna yleisölle 14.4.2021 – 27.2.2022 EMMAn Aukio-tilassa, jota ympäröi Bryk & Wirkkala -katseluvarasto. Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma on sijoitettu kokonaisuudessaan yleisölle avoimeen katseluvarastoon, joka on säilytys-, näyttely- ja työskentelytilan yhdistelmä. Katseluvaraston keskellä on vaihtuvien näyttelyiden tila, jonka näyttelyt ovat vuorovaikutuksessa Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan elämäntyön kanssa.
Tutustu EMMAn vuoden 2021 näyttelytarjontaan.
Näyttelyn teema ja kuratointi
Näyttelyn sisällöllisestä ja visuaalisesta kokonaisuudesta vastaa EMMAn amanuenssi Laura Kokkonen. Kokkonen on taidehistorioitsija ja kuraattori, joka on työskennellyt monipuolisesti taiteen kentällä. EMMAssa hän on toiminut mm. Futuromania – Designing Future Living -näyttelyn kuraattorina.
Näyttelyn lähtökohta on särö ja murros – korjaaminen ja uudelleenrakentaminen. Samalla kysytään, mikä on ihmiselle tärkeää sen jälkeen, kun vanhat rakenteet murtuvat. Mikä on säilyttämisen arvoista, mitä todella tarvitsemme? Mitä haluamme koota yhteen?
Keramiikka on tekniikkana ikivanha ja materiaalin voima on kantanut yli historian. Keraaminen esine on aina liittynyt niin arkeen kuin ihmisyyden syvempiin tasoihin – välttämättömyyteen, hyötyyn, huviin, leikkiin, kauneuteen tai ehkä uskontoon tai magiaan. Mikä on keramiikan tehtävä muinaisena tekniikkana tulevaisuuden maailmassa?
Näyttelyn aihepiirin vertauskuvana voi nähdä japanilaisen perinteen kintsugin, jossa särkyneen keraamisen esineen osat liitetään toisiinsa uudelleen kullalla tai muulla metallilla. Vanha, rikki mennyt kootaan yhteen. Rikkonaisuutta ei peitetä vaan säröä kohtaan luodaan uusi suhde. Juuri murtuma voi olla merkki uudesta. Kintsugi voi olla metafora sille, kuinka saamme palaset koottua uudeksi, kestäväksi rakenteeksi.
Taiteilijahaku
Ornamo kutsuu jäseniään osallistumaan taiteilijahakuun, joka järjestetään portfoliohaulla 8.6. – 5.7.2020 ja on avoin kaikille Ornamon jäsenille.
Lue haun ehdot ja hakuohjeet. (Hakuohjeen katselu vaati kirjautumisen Ornamon jäsentunnuksilla. Voit kirjautua joko sähköpostiosoitteellasi tai käyttäjätunnuksella. Käyttäjätunnuksena toimii nimesi muodossa etunimi.sukunimi. Uuden salasanan saat täältä.)
Etkö ole Ornamon jäsen? Liittymällä nyt jäseneksi voit osallistua taiteilijahakuun. Lue lisää Ornamon jäsenyydestä.
Yhteyshenkilö
Näyttelyn yhteyshenkilönä Ornamossa toimii Katja Kotikoski, joka vastaa kaikkiin näyttelyyn ja taiteilijahakuun liittyviin kysymyksiin.
Katja Kotikoski, asiantuntija
Puh. 044 7676 303
katja.kotikoski@ornamo.fi