Taiteilijat O:n syksy–talvi 2024 vuodenaikataiteilija on Elli Hukka

Elli Hukka, kasvokuva
Korutaiteilija ja -muotoilija Elli Hukka

Taiteilijat O ry valitsee vuosittain jäsenistöstään ehdotusten perusteella kaksi ajankohtaista ja kiinnostavaa Vuodenaikataiteilijaa. Syksy-Talvikaudella 2024-2025 Vuodenaikataiteilija on Elli Hukka.

Elli Hukka on helsinkiläinen korutaiteilija ja -muotoilija, joka on rakentanut ammatin itselleen intohimosta käsityön tekemiseen, muotoiluun ja taiteeseen. Hän on yhdistänyt yrittäjyyden ja taiteilijana työskentelyn. 

Elli Hukka valmistui Lahden Muotoiluinstituutista 2009 ja Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi 2013. Hän on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla, ja hänen teoksiaan on Valtion Taidekokoelmassa ja Korutaideyhdistyksen kokoelmassa.

Meriruoho III 2022 kierrätetty puuvilla, mehiläisvaha, messinkilanka, värjäys

Kolmiulotteisia teoksia kankaita kovettamalla

Ellille tekeminen on tutkimusta, taide on tekemistä ja muotoilu käytettävyyttä. ”Korujen tekeminen, pään ja käsien saumaton yhteistyö on tärkeää ja inspiroidun materiaaleista ja niiden muokkaamisesta yhä uudelleen”, Elli sanoo. Hänen kädenjälkensä on samalla sekä skarppia että rönsyilevää – mutta se lähtee aina liikkeelle ilosta, tarpeesta ja tarinasta. 

Elli Hukan työskentelyssä kietoutuvat toisiinsa metallityö ja tekstiilitaide. Viime vuosina hän on työskennellyt tekstiilikorujen ja isompien seinäteosten parissa rakentaen kolmiulotteisia teoksia värjäämistään kankaista kovettamalla ja muotoilemalla niitä mehiläisvahalla. Teokset ottavat tilaa haltuun orgaanisilla pinnoilla ja kasvustomaisilla, rönsyävillä rakenteilla. Puuvillakangasta on värjätty luonnosta kerätyillä väriaineilla, kuten kasvien lehdillä, kukilla, puunkuorella ja elintarvikkeilla. 

Tekstiili materiaalina, värisävyjen kirjo sekä omien tekniikoiden käyttäminen ja kehittäminen teoksissa on kiehtonut Elliä. Hän kiinnostuu orgaanisesta tunnusta ja pintojen liikkeestä ja inspiroituu materiaaleista ja niiden muokkaamisesta. Koruteokset, veistokset ja seinäteokset soveltuvat ripustettavaksi seinälle tai lattialle sekä puettavaksi päälle.

Riemastunut rihmasto -seinäteos 2023 puuvilla, mehiläisvaha, messinkilanka, kasvivärit; mm. keltasipulin kuori, koivunlehti, lepänkävyt

Vapaata ilmaisua

Tekstiilin avulla Elli pystyy ilmaisemaan itseään vapaasti ja keksimään omia tekniikoita materiaalin muotoiluun. Tekniikoiden rajaaminen myös auttaa muotoilussa. Kasvivärien käytön aloittaminen muutama vuosi sitten avasi aivan uuden väylän visuaalisen taiteen tekemisen puolelle. Elli kertoo, ettei arvota taiteen ja käytettävien korujen tekemistä erillisinä asioina, vaan pitää niitä tekemisensä yhtä tärkeinä osa-alueina. 

Ellille taide on kehitystä ja yritystä ymmärtää luontoa ja ympärillä olevia ilmiöitä. Hän saa inspiraatiota löytämistään tikuista, kivistä ja palasista. ”Pintojen ja materiaalien tunne, joilla on historiaa, kiinnostaa minua. Ilmaisen itseäni maanläheisillä muodoilla ja luonnonmuotoisella tunteella”, Elli kertoo. 

Korujen ja teosten materiaalit ovat kestäviä, ja niissä käytetään mahdollisuuksien mukaan kierrätettyjä materiaaleja. Valmistustavoissa pyritään kunnioittamaan ympäristöä. Elli valmistaa korunsa itse pienellä pajallaan tai käyttää suomalaisia alihankkijoita. ”Haluan koruissani korostaa korujen merkityksellisyyttä, jolloin yksittäistä korua pidetään arvossa”, Elli sanoo. Hän myös huoltaa koruja tarpeen mukaan.  

Lehvästö versoaa 2023 puuvilla, mehiläisvaha, messinkilanka, vanerilevy, kasvivärit; punasipulin kuori, lupiini, nokkonen, saniainen

Elli Hukka

Elli Hukan teoksia oli esillä Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton Galleria Seinässä elokuussa 2024. Vuonna 2025 Elli osallistuu useisiin ryhmänäyttelyihin, kuten Taiteilijat O:n Aistinvarainen Suomen käsityön museossa Jyväskylässä ja Metallophone2024–näyttely Vilnassa Liettuassa. 

Kotisivut: ellihukka.fi

Instagram: @ellihukka