Taiteilijat O:n Vuodenaikataiteilija: Soile Hovila
Soile Hovila tekee suuria luontoaiheisia kuvakudoksia. Hän on Taiteilijat O:n Syksyn taiteilija.
Kuvakudosteni lähtökohtana ovat valokuvat, joista osa on itse ottamiani. Oikeiden kuvien löytäminen on ensimmäinen askel teoksen synnyssä. Teen vain pienen luonnoksen piirtäen ja maalaten, sillä haluan tehdä visuaaliset päätökset työstäen tekstiilimateriaalia. Kutominen on hidas prosessi – voin suunnitella vain kaksi kuvaa vuodessa. Työ etenee rivi kerrallaan, nurjalta puolelta ja usein myös sivusuunnasta. Työskentelyä ohjaa peilikuvaksi piirretty ääriviivapiirustus. Nurjalta puolelta kutominen tekee työskentelystä silti aina myös osin intuitiivista.
Kudon luontoaiheita ja vuodenajat luovat kontrasteja teosteni teemoihin. Syksyssä nautin värien runsaudesta, joka ympäröi meidät vehreyden jälkeen. Samaan aikaan syksyn etenemiseen liittyy myös pimeämmän ajanjakson pelkoa. Elävä valo, sen vaikutus värisävyihin ja tallentuminen kameraan on tärkeä inspiraatio työskentelyssäni. Inspiroidun yhä uudelleen myös tekstiilimateriaalin kauneudesta ja siitä, miten väriliukumat syntyvät yhdistämällä useita ohuita kudelankoja yhteen.
Uusin teossarjani on nimeltään Vastakohtien maailma. Sen viisi kuvakudosta valmistuivat vuosina 2017-19. Huomasin olevani valmis kutomaan suurempia teoksia ja myös ottamaan kantaa töilläni. Esteettisyyden rinnalle nousi tarve kuvata maailman vastakohtia kuten asukastiheyttä, rikkautta ja ympäristön tuhoa. Sarjan teoksissa kuvakertomuksen osana on aina jokin puu, kuten merialueiden mangrove tai Kalevalan maailmanpuu, suuri tammi, joka oli tarpeen kaataa.
Tällä hetkellä työstän monumentaalikokoista kuvakudosta, jonka on määrä valmistua vuonna 2023. Tässä mittakaavassa työskentely on minulle uusi haaste. Teoksen suunnittelu osui stressaavaan ajankohtaan, jolloin suurkaupunkien asukkaita kehotettiin pysymään kodeissaan. Koin suurta etuoikeutta päästessäni nauttimaan suomalaisesta luonnosta: metsästä, valosta ja linnunlaulusta. Korostankin teoksessani luonnon merkitystä sisäisen rauhan tavoittelussa.