Tässä ovat ornamolaiset kunta- ja aluevaaliehdokkaat 2025!

Ehdokkaat Sanna Kantola (kuva: Ateljee Mäntyniemi), Ilona Törmikoski, Satu Miettinen ja Tero Annanolli

Kunta- ja aluevaltuustoissa luodaan puitteita asukkaille, ja ratkotaan tulevaisuuden haasteita. Ehdolla on tänä vuonna neljä Ornamon jäsentä – tutustu heidän ajatuksiinsa!

Tämän vuoden huhtikuussa käydään Suomessa kunta- ja aluevaalit. Vaalipäivä on 13.4., ja ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 2.–8.4.2025 ja ulkomailla 2.–5.4.2025. Kuntavaalit ovat mahdollisuus muotoilla parempaa tulevaisuutta – annathan siis äänesi!

Tarjolla vaaleissa on muotoilun, luovan suunnittelun ja kulttuurin edistäjiä useasta eri puolueesta, sillä ehdolla on neljä Ornamon jäsentä aina Helsingistä Rovaniemelle. Lue haastattelustamme, kuinka ehdokkaat kehittäisivät kotikuntaansa ja edistäisivät demokratiaa muotoilun avulla.

Tero Annanolli – ”Luovuutta, kulttuuria ja hyvinvointia kuntapolitiikkaan”

Työtehtävä: Kuvataiteilija ja taidepedagogi

Koulutus: Taiteen maisteri, Taideteollinen korkeakoulu 

Paikkakunta: Sipoo

Puolue: Keskusta

Ehdokasnumero: 81

Tero Annanolli on taiteen maisteri, taidepedagogi ja luovan alan yrittäjä. Hän on tehnyt pitkän uran taideopetuksen ja kulttuurialan kehittämisen parissa sekä edistänyt taidetoimintaa yrittäjänä ja järjestötoiminnassa. Nyt Tero on ehdolla kunnallisvaaleissa, koska hän haluaa tuoda luovuuden, kulttuurin ja hyvinvoinnin yhä vahvemmin osaksi kuntapolitiikkaa. 

Teron vaaliteemoja ovat luovuus ja kulttuuri sekä taide ja sen vaikutukset hyvinvointiin. Hänestä luovuus ja kulttuuri tulee nostaa osaksi kunnan elinvoimaa: kulttuuri ei ole vain harrastus, vaan useiden ihmisten elinkeino ja hyvinvoinnin lähde. Tero haluaakin tehdä töitä sen eteen, että kunnassa panostetaan kulttuurialan yrittäjyyteen ja taidekasvatukseen. Hän muistuttaa, että taide antaa keinoja ilmaista tunteita ja ehkäisee syrjäytymistä – siksi on tärkeää edistää lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua taidetoimintaan ja tuoda taiteen menetelmä osaksi kuntapolitiikkaa.

Toinen tärkeä teema Terolle on rakennetun ympäristön ja kulttuuriperinnön kunnioittaminen. Hän korostaa, että Sipoon historia ja rakennettu ympäristö ansaitsevat arvostusta. Vanhat rakennukset on pidettävä kunnossa, ja kunnalla tulee olla aktiivisempi rooli kulttuuriympäristön vaalimisessa. Teron tavoitteena on tehdä kunnasta luovempi, elinvoimaisempi ja inhimillisempi – yhdessä! 

Seuraa Teroa hänen verkkosivuillaan! 

Sanna Kantola – ”Tehdään Helsingistä Pohjoismaiden johtava muotoilukaupunki!”

Työtehtävä: Toimitusjohtaja, suunnittelija, Lumi Accessories Oy

Koulutus: Taiteiden maisteri, Taideteollinen korkeakoulu

Paikkakunta: Helsinki

Puolue: Kokoomus

Ehdokasnumero: 254

Sanna Kantola on sinivihreä liberaali Helsingin Kruununhaasta. Hän on pitkän linjan yrittäjä, LUMI-laukkujen muotoilija ja kahden teinilapsen äiti, joka tekee vaikuttamistyötä useassa luottamustoimessa kulttuurialalla. Hänelle tärkeitä arvoja ovat luovat alat, vireä kaupunki, sivistys ja moninaisuus. 

Sannan tavoitteena on kehittää Helsinkiä rohkeasti omannäköiseksi kaupungiksi ja pitää yrittäjien puolia. Hän toisi selkeämmin esille Helsingin uniikkia design-tarjontaa ja arkkitehtuuria, jotta ne vetäisivät kaupunkilaisten lisäksi puoleensa myös matkailijoita. Sannasta on myös tärkeää vaalia Helsingin ainutlaatuisuutta ja varmistaa, etteivät historialliset kohteet joudu purku-uhan alle. 

Helsingin tiedotusta tulisi Sannan mukaan kehittää palvelumuotoilun keinoin ja kansainvälisyys sekä erikieliset käyttäjät huomioiden. Esimerkiksi joukkoliikenteen lippukäytännöt ja reitit kaipaavat hänestä selkeämpää ja näkyvämpää ohjeistusta liikenteen solmukohtiin. Kaupunkisuunnittelun tulee kuulla muotoilijoita ja asukkaita päätöksenteossa, ja kehittämisen keskiössä tulee olla asukkaat, viihtyvyys, hyvinvointi, lähiluonnon säilyttäminen sekä kulttuurihistorian vaaliminen.  

Seuraa Sannaa hänen vaalisivuillaan sekä Instagramissa, Facebookissa tai LinkedInissä!

Satu Miettinen – “Kaikilla tulee olla mahdollisuus liikkua, marjastaa ja leikkiä lähiluonnossa!” 

Työtehtävä: Dekaani, palvelumuotoilun professori 

Koulutus: Taiteen tohtori 

Paikkakunta: Rovaniemi 

Puolue: Vihreät

Ehdokasnumero: Kunnalisvaalit 203, aluevaalit 2016

Satu Miettinen on Taiteiden tiedekunnan dekaani ja palvelumuotoilun professori Lapin yliopistossa. Hänellä on pitkä kokemus sekä johtamisesta että hallitustyöstä, ja hän on toiminut tämän kauden Rovaniemen kehityksen hallituksen puheenjohtajana. Tänä keväänä Satu on ehdolla sekä alue- että kuntavaaleissa.

Satu panostaisi kunnissa ja hyvinvointialueilla entistä enemmän sujuviin palvelupolkuihin, innovatiiviseen palvelujohtamiseen sekä eteenpäin katsovaan talousosaamiseen. Lisäksi hän kehittäisi osallisuutta ja palvelurakenteita. Muotoilun ja palvelumuotoilun avulla voidaan hänen mukaansa ratkoa näitä haasteita ja edistää samalla demokraattisempaa yhteiskuntaa. 

Toimivien palveluiden ohella Sadusta on tärkeää pitää huolta lapsista ja nuorten mahdollisuuksista, ja puolustaa hyvinvointiyhteiskuntaa: koulutuksen on oltava laadukasta ja apua saada tarvittaessa. Pitkän linjan vihreänä Satu haluaa myös varmistaa, että kaikilla on mahdollisuus liikkua, marjastaa ja leikkiä lähiluonnossa, ja että matkailu on reilua ja kestävää! 

Seuraa Satua Tiktokissa ja Instagramissa!

Ilona Törmikoski ­– ”Muotoillaan parempi tulevaisuus yhdessä!” 

Työtehtävä: Chief Executive Officer, Strategic design and program management SIO MA 

Koulutus: Taiteen maisteri 

Paikkakunta: Helsinki

Puolue: SDP

Ehdokasnumero: 942

Ilona Törmikoski on suomalaisen muotoilukentän moniottelija: kirjoittaja, kouluttaja, luennoitsija ja muotoilujohtaja. Hän on seurannut muotoilun kehitystä paalupaikalta jo yli 30 vuotta, ja monet ornamolaiset tuntevatkin Ilonan niin Ornamon hallituksesta kuin hänen työstään Sisustusarkkitehdit SIO ry:ssä ja Teolliset muotoilijat TKO ry:ssä.   

Ilonan mielestä yhteiskunnassa tulee luoda yhdessä ratkaisuja hankaliin ongelmiin ja pitää heikoimmista huolta. Tällä hetkellä hänen fokuksessa on erityisesti muotoilun edistäminen, sillä muotoilua voitaisiin hänestä käyttää rohkeammin eri sektoreille: koulutukseen, terveys- ja sosiaalipalveluihin sekä kulttuuriin – ja lisäksi tietenkin kaupunkiympäristöön! 

Muotoilulla on Ilonan mielestä merkittävä rooli kaupungin viihtyisyyden lisäämisessä. Helsingin palkittujen kulttuuri-, koulu- ja päiväkotiympäristöjen kehitys on ollut hänestä rohkaiseva esimerkki siitä, mitä hyvällä suunnittelulla ja muotoilulla voidaan saavuttaa. Ilona korostaakin, ettei ydinkeskustan ja koko kaupungin kehitystyössä saa unohtaa muotoilijoita, jotka luovat lisäarvoa rakennuksiin, ympäristöön, tuotteisiin ja palveluihin. 

Ilonan mukaan muotoilun avulla voidaan mahdollistaa kaikkien osallistuminen yhteiskunnan toimintaan. Hänestä kaupunkien haasteet, kuten rakennetun ympäristön esteettömyys, kohtuuhintaisen asuntojen mahdollistaminen, arjen palveluiden ja terveydenhuollon saavutettavuus, pahoinvoinnin ja segregaation ehkäiseminen eivät näy politiikassa riittävällä rohkeudella. Hän korostaa, että kaupungin sisällä tapahtuva eriarvoistumiskehitys kaupungin sisällä on saatava pysähtymään, jotta turvallinen arki säilyy kaikille. 

Seuraa Ilonaa Facebookissa, X:ssä ja LinkedInissä!