Tiedote: Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi valitsee Ornamo-palkinnon voittajan kolmen ennakkoluulottoman muotoilijan joukosta

Ornamo-palkintoehdokkaat. Kuva: Anni Koponen.
Minna Peltomäki, Ville Kokkonen and Maija Arela are nominated for the Ornamo Award in 2019. Picture: Anni Koponen

Muotoilualan arvostettua Ornamo-palkintoa tavoittelevat vuonna 2019 tekstiilisuunnittelija Maija Arela, teollinen muotoilija Ville Kokkonen sekä jalkinesuunnittelija Minna Peltomäki. Palkintoehdokkaat ovat muotoilun näkemyksellisiä uudistajia, jotka ovat luoneet ratkaisuja mm. vaatteiden elinkaaren pidentämiseksi, arjen käyttöesineiden tehostamiseksi älyteknologian avulla sekä nahan korvaamiseksi jalkineissa. Ehdokkaita yhdistää bisnesajattelun lisäksi kansainvälisyys, kiinnostus materiaaleihin sekä elinkaariajatteluun.

Tänä vuonna voittajan kolmen näkemyksellisen suunnittelijan joukosta valitsee Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi Musiikkitalossa 5.12. klo 17.

Monet muotoilua edistävät toimenpiteet ovat Kiviniemelle entuudestaan tuttuja. Kiviniemi työskenteli vuoteen 2018 asti apulaispääsihteerinä OECD:ssä, jossa tehtiin myös kopiointia torjuvaa ja tekijänoikeuksia edistävää tutkimusta. OECD on arvioinut tullien avustuksella väärennösten kauppavirtaa, joka oli esimerkiksi vuonna 2016 arvoltaan noin 500 miljardia dollaria eli 3,3 prosenttia maailmankaupasta. Luku kattaa ainoastaan rajojen yli menevät tavaravirrat.

– Se tiedetään, että piratismin piirissä on eniten juuri suunnittelua vaativia tuotteita, kuten vaatteita ja kenkiä. Pelkkä lainsäädäntö ei kuitenkaan riitä torjumaan kopiointia, Kiviniemi sanoo. Hänen mukaansa muotoilijat tarvitsevat avukseen vahvaa kuluttajavalistusta. – Tämä on myös informaatio- ja kulttuurikysymys. Ihmiset täytyy laittaa miettimään, minne ostamiseen käytetty raha lopulta menee, Kiviniemi jatkaa.

Kiviniemi: Muotoilijat ovat avainasemassa kiertotaloudessa

Kaupan liiton toimitusjohtajan mukaan muotoilijat ovat avainasemassa myös kiertotalouden pyörittäjinä ja uusien raaka-aineiden kehittämisessä.

– Kestävässä kehityksessä muotoilijan rooli todella korostuu. Vaaditaan uteliaisuutta ja kiinnostusta tehdä asioita uudella tavalla. Kauppa toivottaa uudet avaukset hyvin tervetulleeksi, sillä kuluttajia kiinnostaa kaupoissa tuotteiden hiilijalanjälki, Kiviniemi sanoo.

Ornamo-palkintoehdokkaat luovat ratkaisuja kestävään arkeen

Tekstiilisuunnittelija Maija Arela (s.1950) tunnetaan paitsi kestävää muotia tekevän perheyritys Arelan perustajana, myös työstään tulevaisuuden trendivärikarttoja luovassa kansainvälisessä värineuvosto Intercolorissa. Arela tunnetaan erityisesti kashmirista ja merinovillasta valmistetuista neulevaatteista sekä uudenlaisesta vaatteidenhuoltopalvelusta. Perheyritys tarjoaa vaatteilleen maksullista huoltopalvelua, jolla asiakkaat voivat pidentää vaatteensa käyttöikää. Huoltaminen on yritykselle tärkeä osa liiketoimintaa, joka toimii samalla takuuna vaatteen ostajalle. Pitkään värien parissa työskennellyt Arela ennustaa, että tulevaisuudessa puhtaasta valkoisesta on tulossa luksusväri, kun materiaalien kierrätys tuo rusehtavia sävyjä muotiin.

Teollinen muotoilija Ville Kokkonen (s. 1975) asuu ja työskentelee Sveitsissä. Kokkonen toteuttaa futuristisia, ekologisuutta edistäviä muotoiluprojekteja omassa yrityksessään ja tekee materiaalikehitykseen liittyvää tutkimustyötä. Kokkosen vahva kiinnostus tuotekehitykseen ja siihen liittyvään tutkimukseen näkyy myös muotoilijan suunnittelupöydällä. Kokkosen kädenjälki näkyy mm. aurinkoenergiaa keräävässä matkakäyttöisessä varjossa, jolla esimerkiksi valokuvaaja voi ladata työvälineensä matkalla. Sisäilmaa puhdistava älyviherseinä on puolestaan kotimaisen Naava-yrityksen valmistama tuote, joka palkittiin vuonna 2017 Fennia Prize -muotoilupalkinnolla. Urallaan Kokkonen on tullut tunnetuksi myös mm. Artekin muotoilujohtajana sekä sveitsiläisen Vitran tutkimus- ja tuotekehitystiimissä. Hän on myös vastikään lopettanut kolmen vuoden pestinsä Aalto-yliopiston professorina.

Jalkinesuunnittelija Minna Peltomäki (s.1970) on tunnettu Pomarin brändin uudistajana erittäin kilpaillulla jalkinemarkkinoilla. Peltomäki huomioi työssään pohjoisen ilmaston, ikääntyvän väestön ja eettisyyttä painottavat kuluttajat. Oman suunnitteluyrityksensä kautta Peltomäki johtaa Pomarilla kolmen suunnittelijan tiimiä, joka pyrkii vastuullisuuteen tehokkailla työtavoilla: minimoimalla leikkuujätteen, vähentämällä kemikaalien käyttöä ja toimimalla lähellä päämarkkina-aluettaan Pohjoismaita. Pomarin kengät valmistetaan Virossa. Se on harvinaista, sillä maailman kengistä enää kolme prosenttia valmistetaan Euroopassa. Peltomäki on myös rohkea materiaalikokeilija, joka etsii jatkuvasti laadukkaita vaihtoehtoja nahalle. Suunnittelija on esimerkiksi tuonut markkinoille vegaaniset jalkineet, joiden valmistuksessa ei ole käytetty mitään eläinperäistä.

Mikä Ornamo-palkinto?

Ornamo-palkintoehdokkuus on muotoilualan arvostettu tunnustus, jota on jaettu vuodesta 2015.  Ornamon jäsenet ehdottavat joukostaan ansioituneita tekijöitä, joiden parista Ornamon hallitus valitsee kolme ehdokasta. Palkinnon arvo on 5000 euroa. Palkinnon valitsee alan ulkopuolinen vaikuttaja, tänä vuonna Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi. Voittaja julkistetaan Musiikkitalossa 5.12.2019 klo 17. Tänä vuonna paikalle saapuu myös paljon kansainvälisiä vaikuttajia, sillä palkintojenjakotilaisuus järjestetään kaksipäiväisen designpolitiikkakonferenssin päätteeksi.

Tutustu Ornamo-palkintoon ja Ornamo-palkintoehdokkaisiin täältä:

ornamo.fi/ornamo-palkinto-2019

Kuvia ehdokkaista ja heidän töistään voi ladata Ornamo-palkinto 2019 -kuvapankista osoitteesta: https://www.ornamo.fi/kuvapankki/