Tutustu Ornamo Award ’24 tuomaristoon

Ornamo Award palkintojenjako lähestyy! Saimme tänä vuonna huiman määrän ehdotuksia palkinnon saajiksi—yhteensä 84 kappaletta. Syyskuussa Helsinki Design Weekillä julkistettavat voittajat valitsi muotoilun ammattilaisista ja muotoilun sidosryhmistä koostuva palkintoraati.

Ornamo Award palkintoraatiin kuului tänä vuonna Ornamon puheenjohtaja Katja Soinin rinnalla Nokian muotoilujohtaja Jonne Harju, Resterin kumppanuusjohtaja Anna-Kaisa Huttunen, lasitaiteilija Renata Schirm, tulevaisuudentutkija Otto Tähkäpää sekä pääomasijoittaja Maria Wasastjerna. Juryn päätösten ohjenuorana kulki vuoden ajankohtainen teema kestävän kehityksen innovaatiot. Juryn lausunnon mukaan kaikki palkittavat edustavat uudenlaisia lähestymistapoja, ratkaisuja tai tuotteita, jotka tuottavat uutta lisäarvoa ja kasvua niitä kehittäville ja kaupallistaville yrityksille. Näiden lisäksi palkittavat tuottavat ratkaisuja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisiin yhteiskunnallisiin ja ympäristöön liittyviin haasteisiin.

Ornamo Award -palkinto myönnetään vaihtuvin teemoin muotoilun kärkijoukkoon valituille muotoilun ammattilaisille, ryhmille tai yrityksille. Vuonna 2024 palkinnot jaetaan kahdessa palkintokategoriassa: Muotoilun Suunnannäyttäjä ja Muotoilun Hyödyntäjä. Varsinaisten palkintokategorioiden ohella tuomaristo palkitsee yhden ehdokkaan Kunniamaininnalla. Lisäksi Ornamo myöntää yhdelle muotoilun alan lopputyölle Kannustuspalkinnon. Kannustuspalkinnon saajan on ehdottanut Aalto-yliopisto.

Palkintoseremoniaa juhlitaan syyskuussa, kun jury julkistaa ja kutsuu voittajat Helsinki Design Weekin avajaistapahtuman päälavalle.

JURY 2024

Katja Soini (tuomariston puheenjohtaja)

Katja Soini työskentelee strategia- ja kestävyysjohtajana AFRY:ssä, joka on Euroopan johtavia suunnittelu- ja konsulttitoimistoja. Työllään Katja luo uutta kestävää rakennetun ympäristön liiketoimintaa asiakaslähtöisesti ja tavoitellen systeemistä muutosta. Katja on toiminut useissa liiketoiminnan kehittämisen johtotehtävissä sekä suurissa että boutique-konsulttiyhtiöissä, ja hänellä on myös yli vuosikymmenen kokemus tutkimus- ja opetustyöstä. Katja on Ornamon hallituksen puheenjohtaja ja koulutukseltaan muotoilija ja taiteen tohtori.

Jonne Harju

Jonne on kokenut tuotesuunnittelun ammattilainen, jolla on yli kahden vuosikymmenen kokemus eri suunnittelualoilta. Parhaillaan hän toimii Nokia Designin muotoilujohtajana, lisäksi hän työskentelee teollisena muotoilijana perustamassaan United Shapes of Finland Oy:ssa. Jonne etsii intohimoisesti uusia innovatiivisia materiaaleja ja teknologioita, jotka voivat mullistaa laitteisto- ja tuotekokemukset. Juryyn Jonne tuo mukanaan ymmärryksen kokonaisvaltaisesta tuotemuotoilusta.

Anna-Kaisa Huttunen

Anna-Kaisalla on 30 vuoden kokemus muotoilun, innovaatioiden ja ekosysteemien johtamisesta kansainvälisissä yhtiöissä. Koulutukseltaan Anna-Kaisa on vaatesuunnittelija. Hän on luonut ja vienyt yritysten arkeen erilaisia tuote-, palvelu- ja liiketoimintakonseptien uudistamiseen liittyviä strategisia hankkeita, vauhdittanut organisaatioiden kykyä uudistua ja tehdä strategisia päätöksiä ennakoivaan tietoon ja luovuuteen pohjautuen. Innovaatioiden johtamisen Anna Kaisa linkittää kestävän kehityksen kompleksisiin, systeemisiä muutoksia vaativiin haasteisiin. Tällä hetkellä Anna-Kaisa vastaa tekstiilien kiertotaloutta vauhdittavan Resterin strategisista kumppanuuksista ja rakentaa uusia liiketoimintaekosysteemejä. Ornamo Award Juryyn hän tuo kiertotalousajattelua, ihmislähtöistä muotoilua ja kasvuyritysten draivia.

Renata Schirm

Renata Schirm on palkittu suomalainen lasitaiteilija, joka työskentelee materiaalilähtöisesti taiteen ja muotoilun rajapinnassa. Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja hänen teoksiaan on julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa. Renata edustaa juryssa taiteellisista lähtökohdista syntyvää ajattelua ja muistuttaa materiaaleihin luomamme suhteen merkityksestä. Renata on palkittu vuonna 2018 Ornamon muotoilupalkinnolla, jonka hän sai innovaatiostaan teollisesti sovellettavasta muotobetonista.

Otto Tähkäpää

Otto Tähkäpää on kotimaassa ja kansainvälisesti palkittu tulevaisuudentutkija, joka työskentelee ennakoinnin asiantuntijana Sitrassa. Hän ajattelee, että tulevaisuus ei tule tai tapahdu, vaan sitä tehdään ja muotoillaan joka päivä. Ottoa kiinnostaakin erityisesti se, miten tulevaisuusajattelun ja ennakoinnin avulla voidaan kuvitella ja rakentaa parempaa planeetan kokoista tulevaisuutta. Tähkäpää peräänkuuluttaa myös tulevaisuusvallan laajentamista eli laajaan osallisuuteen perustuvaa yhteiskunnallista keskustelua siitä, millaiselta toivomme yhteisen tulevaisuutemme näyttävän.

Maria Wasastjerna

Maria Wasastjerna (FT) on pääomasijoittaja ja Kvanted Ventures yhtiön toimitusjohtaja. Kvanted sijoittaa teollisuusteknologia-startupeihin Pohjois-Euroopassa tavoitteenaan nopeuttaa teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Ennen siirtymistään pääomasijoittamiseen Maria työskenteli yli 15 vuoden ajan lakimiehenä ja yritysjuristina teknologian, yritysjärjestelyiden ja digitaalisten markkinoiden parissa, ja hänen monipuolinen kokemuksensa ulottuu yritys-, sääntely- ja startup-sektoreille. Digitaalisia markkinoita käsittelevän väitöskirjansa ansiosta Maria on erityisen kiinnostunut datavetoisista hankkeista ja ilmastoteknologiasta.