Zeynep Falay von Flittner muotoilee työkseen kestäviä tulevaisuuksia
Teksti: Kristiina Ella Markkanen
Suunnittelija, yrittäjä ja konsultti Zeynep Falay von Flittner palkittiin vuoden suunnannäyttäjänä työstään yritysten ja organisaatioiden kestävyysmurroksen muotoilijana. Muotoilun keinoin ymmärretään systeemisiä, viheliäisiä ongelmia ja rakennetaan polkuja kohti toiveikasta tulevaisuutta.
Olemme jumissa kestämättömässä järjestelmässä, jossa jatkuva kasvu on kuningas. Samaan aikaan meidän pitäisi pystyä luomaan tulevaisuudesta kestäviä visioita, joihin uskoa – ja joita ryhtyä toteuttamaan. Tämän ristiriidan keskellä vakiinnuttaa paikkaansa murrosmuotoilija, konsultti ja yrittäjä Zeynep Falay von Flittner.
Hän on Ornamo Award -kilpailussa palkittu muotoilun suunnannäyttäjä, Falay Transition Design -muotoilukollektiivin perustaja, systeemiajattelun puolestapuhuja ja kestävyysmurrosta tukevan muotoilun tienraivaaja.
”Ilmastonmuutosta ei voi ratkaista samalla tavalla kuin korjaisi rikkinäisen koneen.”
“Kestävyyssiirtymä edellyttää, että systeemisiä ongelmia osataan tulkita monimutkaisina ja toisiinsa limittyneinä kokonaisuuksina. Ilmastonmuutosta ei voi ratkaista samalla tavalla kuin korjaisi rikkinäisen koneen”, hän sanoo.
Falay von Flittnerin työn ydin on siis auttaa esimerkiksi energiasektorin, tutkimuksen ja julkisen sektorin asiakkaita ymmärtämään nykyhetken viheliäisiä ongelmia kokonaisuuksina ja kehittämään toimintaa, joka ei vain ota, vaan antaa myös takaisin. Murrossuunnittelun moottori on tavoite uusiutuvasta järjestelmästä, jossa työ ei tuhoa ympäristöä ja tekijöitään, vaan parantaa niitä.
Luova työ ja muotoilun menetelmät tukevat kestävyysmurrosta
Murrossuunnittelu (Transition Design) on suomalaisen muotoilun kentällä melko uusi tulokas. Sen keinoin pyritään suunnittelemaan pitkän aikavälin tekoja, joiden avulla saadaan aikaan muutos kestävämpään tulevaisuuteen. Murrossuunnittelu ammentaa muun muassa tulevaisuuden tutkimuksen, antropologian ja palvelumuotoilun aloilta: projekteissa hyödynnetään esimerkiksi skenaariotyötä, prototyyppien suunnittelua ja erilaisia kartoitus- ja työpajamenetelmiä.
Luovan työn avulla voidaan ymmärtää, minkälaisen ajattelun varaan yhteiskuntamme rakentuu – ja muuttaa sitä. Olennaista on myös tunnistaa muutoksen kannalta tärkeät sidosryhmät ja visioida tavoittelemisen arvoisia tulevaisuuksia. Kestävää tulevaisuutta kun on hankala rakentaa ilman ajatusta siitä, miltä se näyttää, tuntuu ja kuulostaa.
“Tarvitsemme mielikuvitusta, kokeilunhalua ja luovuutta voidaksemme kuvitella tulevaisuuden: abstraktin tilan, jota ei vielä ole olemassa. Tässä tarvitaan taiteilijoita ja muotoilijoita taloustieteilijöiden ja tutkijoiden ohella”, Falay von Flittner sanoo.
Kun visiot on luotu, voidaan siirtyä rakentamaan polkuja tulevaisuuteen ja tunnistamaan, mitä tekoja ja tahoja muutos vaatii.
Tuotteena erilainen ajattelutapa
Matkallaan murrossuunnittelun eturintamaan Zeynep Falay von Flittner on työskennellyt niin digitaalisten käyttöliittymien ja asiakaskokemuksen suunnittelijana kuin palvelumuotoilun pääsuunnittelijana Hellonilla. Tehtävissä herännyt kiinnostus holistiseen ja monitieteelliseen muotoiluun vei lopulta mennessään, ja Falay von Flittner ryhtyi raivaamaan tilaa omalle lähestymistavalleen. Hän näkee itsessään aktivistin piirteitä, kapinallisuuttakin.
“Erityisesti muotoilun kontekstissa aktivismissa on mielestäni kyse vallan takaisin ottamisesta sen suhteen, mitä muotoilijat haluavat tehdä. Suunnittelijoiden täytyy voida työskennellä omien visioidensa eteen, ei vain tiettyjen asiakkaiden asettamien raamien ja budjettien puitteissa: heidän täytyy voida tehdä projekteja, jotka tuntuvat merkityksellisiltä.”
”Muotoilun kontekstissa aktivismissa on mielestäni kyse vallan takaisin ottamisesta sen suhteen, mitä muotoilijat haluavat tehdä. Suunnittelijoiden täytyy voida työskennellä omien visioidensa eteen.”
Falay von Flittnerin mukaan tällaiselle ajattelutavalle ei ole ajassamme tarpeeksi tilaa. Lähestymistapaa on myös välillä vaikea myydä, sillä se on melko epäkonventionaalinen. Esimerkiksi Falay Transition Design on perinteisen suunnittelutoimiston sijaan yrittäjistä koostuva kollektiivi, jossa päätösvalta ja vastuu edistää kestävyyttä tukevia projekteja on kaikilla jäsenillä. Projekteissa puolestaan priorisoidaan vaikuttavuutta yhteiskunnalle ja ympäristölle, ei suunnittelutoimiston taloudellista kasvua.
Koko kuvion ympärillä leijuu tietynlaista abstraktiuden hähmää. Se on Falay von Flittnerin mielestä rikkaus. Kestävyyskriisin kaltaista valtavaa ongelmaa ei voi pilkkoa paloiksi ja paketoida helposti lähestyttäväksi paketiksi. Sen sijaan on ymmärrettävä ja kunnioitettavakin ilmiön monimutkaisuutta ja kaaosta. Muuten muutos voi jäädä puolivillaiseksi.