Projektimme
Olemme työskennelleet menestyksekkäästi ennakkoluulottomien kumppaneiden kanssa mm. laadukkaiden hankintojen, aineettomien oikeuksien edistämisen, rakennetun ympäristön parantamisen, kannattavan muotoiluyrittäjyyden sekä muotoilijoiden ja taiteilijoiden uran edistämiseksi.
Aineetonta ansaintaa maailmalta
Kansainvälistyminen on muotoilualan yrityksille tärkeä kasvun väylä: Ornamon jäsenille keskeiset markkina-alueet ovat EU:n lisäksi USA ja Aasia. Kansainvälisillä markkinoilla yrityksen brändin, tuotteiden ja palveluiden suojaaminen esimerkiksi tekijänoikeuksien, mallioikeuden tai vaikkapa tavaramerkkien avulla on omat erityiskysymyksensä.
Halusimme hankkeen avulla kasvattaa muotoilijoiden osaamista IPR-oikeuksien strategisessa hyödyntämisessä omassa liiketoiminnassa. Teimme aihetta helposti lähestyttäväksi digioppaan sekä keskustelusarjan muodossa.
Hankkeessa tuotettiin digiopas ja tarjottiin eri markkinoiden erityispiirteitä käsittelevää koulutusta muotoilijoille. Koulutuskiertue toteutettiin webinaarisarjana, joka toi yhteen IPR-juridiikan syväosaajat ja muotoilun ammattilaiset. Tosielämän esimerkkien avulla Ornamon jäsenille tarjottiin kokemustietoa mm. muotoilubisneksen skaalaamiseen IPR-pohjaisen lisensoinnin avulla, jäljittelyyn varautumiseen ja puolustautumiseen, vetovoimaisen muotoilubrändin rakentamiseen sekä IPR-strategian tekemiseen käytännössä.
Hanke toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön tuella vuodenvaihteessa 2020–2021.Ars Longa
Helsingin Kalasatamassa sijaitseva taitelijatalo Ars Longa on Ornamon senioritaloyhdistyksen ja Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön käynnistämä yhteishanke. Talossa eri alojen taiteilijat ja muotoilijat voivat asua ja kohdata kollegoiden muodostamassa yhteisössä. Mukaan kiinteistöyhtiön osakkaiksi tulivat myös Suomen Kirjailijaliitto ja Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto – näin rakennuttamisen kokonaisrahoitus saatiin kokoon.
Vuonna 2020 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut asuntosuunnittelustaan palkittu arkkitehtitoimisto Hannunkari-Mäkipaja. Suunnitelmissa hyödynnettiin tulevien muotoilija- ja taiteilija-asukkaiden luovaa ammattitaitoa. Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy rakennutti taiteilijatalon Helsingin kaupungin myöntämälle tontille Viehe-kortteliin Kalasatamaan.
Hanke on asumisen ja rakentamisen kehittämiskeskus Aran tukema, joten omarahoitusosuus on pieni rakennuskustannuksiin verrattuna. Senioritaloyhdistys vastasi omarahoitusosuuden hankinnasta. Hanke sai Ornamon Kipinärahan vuonna 2013 ja Ornamo-säätiö tuki hanketta 30 000 eurolla.
Ars Longa talon asunnot on tarkoitettu jo urallaan pidemmällä oleville muotoilijoille ja taiteilijoille. Asuntoihin voi hakea jonotusperiaatteella. Ainakin yhden henkilön ruokakunnassa tulee olla täyttänyt 45 vuotta. Paikkoja täytetään sitä mukaa, kun ehdot täyttäviä hakijoita tulee ja asuntoja vapautuu. Asukasvalinnat tehdään valtion lainoittamien vuokratalojen säännösten mukaisesti. Lisäksi valintoihin vaikuttaa hakijoiden taiteellisen toiminnan ammattimaisuus, jota arvioivat eri taidealojen edustajista muodostetut työryhmät. Hakuohjeet ja -lomake verkossa
City Drivers
Edistämme muotoilun kysyntää ja tarjontaa. City Drivers hankkeessa kehitimme luovan suunnittelun tilaajaosaamista vuosina 2017-2019. Tarjosimme maksutonta koulutusta sekä yhteiskehittämisen työpajoja ja seminaareja, joissa luovat osaajat yhdessä muiden toimijoiden kanssa kehittivät palvelumuotoilun avulla uusia liiketoimintaratkaisuja. Koulutukset toteutettiin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Kymenlaaksossa syksyn 2017 ja kevään 2019 välisenä aikana.
Toimimme hankkeessa valtakunnallisena luovien hankintojen kouluttajana sekä tarjoajien että ostajien osalta. Julkaisimme hankintaoivalluksista oppaan elokuussa 2019. Laurea ammattikorkeakoulu toimi projektin koordinaattorina sekä vastaisi palvelumuotoilu-koulutuskokonaisuuden suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista sekä alueellisten toimeksiantojen toteuttamisesta pääkaupunkiseudulla. Tampereen (TAMKI) ja Kaakkois-Suomen (XAMK) ammattikorkeakoulut vastasivat alueellisten pilottien suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista sekä koulutuksen ja seminaarien järjestämisestä Pirkanmaalla ja Kaakkois-Suomessa.
Hankkeen mahdollisti Euroopan sosiaalirahaston tuki.Designakatemia
Kuinka muotoilun menetelmiä voi hyödyntää oppimisen työkaluna muuttuvassa maailmassa? Ornamon ja Designmuseon suosittu Skidiakatemia-muotoilukasvatushanke on toiminut jo vuodesta 2010. Skidiakatemia tuo muotoiluajattelun osaksi helsinkiläiskoulujen toimintaa ja antaa opettajille uusia metodeja opetukseen. Hanke kehittyi vuonna 2019 Skidiakatemiasta Designakatemiaksi, joka tuo ilmiöpohjaiseen oppimiseen soveltuvia menetelmiä kouluille. Designakatemia tarjoaa valituille helsinkiläiskouluille muotoilijoiden suunnittelemia 12 tunnin opetuskokonaisuuksia, jotka linkittyvät eri oppiaineisiin. Vastaamme hankkeessa muotoilijayhteistyöstä ja Designmuseo tukee pedagogista suunnittelua ja opetusta.
Hanke on toteutettu Helsingin kulttuurikeskuksen tuella.
Design as Competitive Edge
Ornamo Art and Design Finlandin ja BEDA:n vetämän Design-as-a-Competitive-Edge (DAACE) -projektin tavoitteena on antaa suunnittelijoille ja pk-yrityksille mahdollisuus hyödyntää muotoilua strategisena ja kilpailukykyisenä elementtinä liiketoiminnassaan. Edistämällä yhteistyötä yli 50 suunnitteluorganisaation välillä 28 Euroopan maassa, DAACE keskittyy parantamaan immateriaalioikeuksien (IP) ymmärtämistä ja hyödyntämistä liiketoimintastrategioiden yhteydessä, mikä auttaa osallistujia rakentamaan kestäviä liiketoimintamalleja muotoilun ympärille.
E-Child
E-Child tarjosi tietoa nykyaikaisilla menetelmillä ja lasten ergonomiaa soveltavilla tuotekehitystoimenpiteillä. Olimme mukana EU-hankkeessa, jossa kehitimme sähköisen koulutuksen lasten ergonomiasta eurooppalaisille muotoilijoille.
Tavoitteena oli mahdollistaa tuotekehitys vastaamaan lastentarviketeollisuuden tarpeita, kasvattaa toimialan kilpailukykyä ja toimia foorumina Euroopan lastentarvikealan toimijoille.Hankkeeseen liittyvä pilottikurssi oli käynnissä syksyllä 2013 ja mukana oli suomalaisia lastenvaatteiden ja tuotteiden suunnittelun ammattilaisia. Vuonna 2015 hankkeessa luotu kurssi on käynnistynyt Savonia ammattikorkeakoulussa.
Finnish Design Academy
Muotoilukoulutuksella on Suomessa pitkät juuret ja dynaaminen nykykenttä. Alan nopeat murrokset ja muuttuvat osaamistarpeet kuitenkin haastavat koulutuksen suunnittelua. Finnish Design Academy hanke kokosi muotoilualan koulutuksen järjestäjät yhteen ja luotiin muotoilukoulutuksen kokonaiskuva. Hanketta tuki opetus- ja kulttuuriministeriö.
Tuotimme hankkeeseen valtakunnallisen muotoilukoulutuksen profiilikartan, jossa kuvattiin korkeakoulujen valtakunnallinen koulutustarjonta, koulutuspolut ja korkeakoulujen erikoistuminen koulutuksessa ja TKI-toiminnassa. Profiilikarttaa korkeakoulujen profiilin ja opetussuunnitelmien kehittämistyön tueksi.Hankkeen ohjausryhmässä olivat edustettuina kaikki suomalaisen muotoilun korkeakoulutuksen keskeiset sidosryhmät: yliopistot, ammattikorkeakoulut, opiskelijat, opetuksen kehittäjät, työmarkkinajärjestöt ja ministeriöiden edustajat.
Hanke toteutettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella vuosina 2018–2020.International Design Policy Conference
Muotoilun kansainvälinen konferenssi Helsingissä toi yhteen satapäisen joukon kansainvälisiä muotoiluvaikuttajia, tutkijoita, poliitikkoja ja virkamiehiä päivänpolttavien kysymysten äärelle juuri ennen Covid-pandemian alkua joulukuussa 2019. Puheenvuoroissa ja työpajoissa käsiteltiin ilmastonmuutoksen ja kiertotalouden, digitalisaation ja tekoälyn sekä eurooppalaisten arvojen teemoja politiikan kontekstissa. Kaksipäiväisen ohjelman aikana etsittiin suuntaa yhteiseurooppalaiselle politiikalle.
Successful Europe – How can design serve? -konferenssi kokosi sata kutsuvierasta Helsingin keskustakirjasto Oodiin. Tilaisuus oli osa Suomen EU-puheenjohtajakauden virallista sivuohjelmaa. Päivän pääpuhujat olivat Suomen pankin entinen pääjohtaja, komissaari Erkki Liikanen, Anna Athanasopoulos sekä Tommi Laitio. Päivän avasi kulttuuriministeri Hanna Kosonen (Kesk.).
Vastasimme konferenssin tuotannosta, viestinnästä ja kumppanuusyhteistyöstä sekä ohjelman valmistelusta yhteistyössä BEDA:n kanssa.
Konferenssin rahoittajina toimi opetus- ja kulttuuriministeriö ja Taiteen edistämiskeskus ja kumppanina Helsingin kaupunki.
Muotoilutyön uudet muodot
Muotoilutyön uudet muodot -hanke tarjosi arvokasta pohjaa sille, miten voimme parhaiten palvella jäseniään tulevaisuuden työelämässä. Syyskauden 2016 ajan ryhmä ennakkoluulottomia muotoilijoita osallistui pilottiryhmänä työelämävalmennuksiin. Ornamo, henkilöstöpalveluyritys Opteam sekä uutis- ja sisällöntuotantoyhtiö Mediahub Helsinki toimivat hankkeessa yhteistyössä kokeillakseen uudenlaista työllistymisen mallia luovalle alalle.
Toteoutimme osan valmennuksista yhteistyössä henkilöstöpalveluyritys Opteamin kanssa. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra oli mukana projektissa tutkimassa uutta työllistymismallia ja kehittämässä menetelmiä, joita voidaan hyödyntää myös muilla aloilla.
Pilottihanke oli Ornamolta uusi aluevaltaus muuttuviin työmarkkinoihin, joiden pelisääntöihin järjestö haluaa myös jatkossa olla etujoukoissa vaikuttamassa.
Nordic Design Impact -mentoriohjelma
Olimme mukana Nordic Design Impact (NDI) ohjelmassa pohjoismaisten järjestöjen kanssa. Käynnistimme sen pohjoismainen yhteistyö muotoiluosaamisen työkalujen luomiseksi pohjoismaisten yritysten käyttöön. Ohjelman pilottivaiheeseen keväällä 2014 valittiin kustakin mukana olevasta maasta kolme isoa mentoriyritystä ja kolme kasvupotentiaalin omaavaa pientä muotoiluyritystä.
Mentoroitavien yritysten ythdistävänä tekijänä oli pohjoismaisen estetiikan, kestävän kehityksen ja verkon hyödyntäminen. Mentoreina olivat Kone Oyj:n Paula Bello, Suunnon designjohtaja Antti Kujala, sekä Kekkilän tuoteryhmäpäällikkö Reetta Thurman. Mentoriohjelmaan valittiin Saana ja Olli -tekstiiliyrityksen Saana Sipilä ja Olli Sallinen, vaatesuunnittelija Anniina Nurmi sekä Rune&Berg -suunnittelutoimiston osakas Hanna Herkama.
Making the Market
Making the Market oli Ornamon ja Suomen Benelux-, Saksan- ja Ranskan-instituuttien yhteinen ponnistus, jonka tavoitteena oli parantaa alan tekijöiden valmiuksia hakeutua suuremmille markkina-alueille ja raivata kotimaisille taiteilijoille pysyvä paikka erityisesti Keski-Euroopan taidekäsityömarkkinoilta.Ornamo oli hankkeen päätoteuttaja. Vuosien 2019–2021 aikana tuotimme uusia näyttely- ja messumahdollisuuksia suomalaisille muotoilijoille ja taiteilijoille, vahvistimme kansainvälisiä verkostoja, lisäsimme galleria- ja kuraattorikontakteja sekä kehitimme suomalaisten muotoilijoiden ja taiteilijoiden osaamisen kansainvälistä konseptointia, myyntiä ja vientiä. Järjestimme suosittuja verkkotapahtumia ja tuotimme valmennus- ja sparrausmateriaalia sekä muuttuneeseen pandemiatilanteeseen reagoivan kansainvälistymisoppaan.
Hanke sai opetus- ja kulttuuriministeriön tuen.
Näyttelypalkkio
Taiteilijoille maksetaan harvoin näyttelypalkkioita museonäyttelyistä – korvaus suunnittelusta, teosten ripustamisesta ja jälkitöistä jää usein saamatta. Ammattitaiteilijat tekevät siis runsaasti ilmaista työtä näyttelyiden eteen, minkä lisäksi kuvataiteilijat ovat heikoimmin toimeentuleva taiteilijaryhmä.
Ornamo on edistänyt aktiivisesti näyttelypalkkion maksamista koskevaa yleissopimusta valtiorahoitteisissa museoissa yhdessä Suomen Taiteilijaseuran kanssa. Teimme yhdessä kyselyn näyttelyn tuottamiseen ja työhön liittyvistä kysymyksistä ja vaikutimme aktiivisesti opetus- ja kulttuuriministeriön sopimus- ja korvauskäytäntöjä selvittäneeseen työryhmään.
Työ näyttelypalkkion edistämiseksi johti museoille kohdistettuun julkiseen avustustukeen näyttelypalkkioiden kattamiseksi säännöllistä näyttelytoimintaa harjoittaviin museoihin. Haku pohjasi sopimus- ja korvauskäytäntöjä selvittäneen työryhmän loppuraporttiin.
Prosenttiperiaate
Taide julkisessa tilassa on noussut suosituksi keinoksi kehittää kaupunkeja ja rakennettua ympäristöä. Prosenttiperiaatteen edistämishankkeen tavoitteena lisätä taiteilijoiden mahdollisuuksia julkisen sektorin taidehankinnoissa, taidehankintaprojektien johtamisessa ja konsultoimisessa sekä verkostoitumisessa taidehankkeiden tilaajien kanssa. Prosenttiperiaate soveltuu uudisrakentamiseen, peruskorjauksiin ja täydennysrakentamiseen sekä infrarakentamiseen.
Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan sitä, että rakennushankkeen rakennuskustannuksista varataan tietty prosenttiosuus (0.5 – 2 %) taiteen hankkimiseen.
Olimme yhteistyökumppanina opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa prosenttiperiaatteen kehittämishankkeessa vuosina 2014–2015. Hankkeen suunnitteluun ja toimeenpanoon osallistuivat Ornamon lisäksi Suomen Taiteilijaseura ja Arkkitehtuurin tiedotuskeskus sekä Ympäristötaiteen Säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.
Hankkeessa edistettiin monipuolisesti julkisen taiteen nivoutumista rakentamiseen aktiivisella työllä. Rakennustietokortti eli RT-kortti Taide rakennushankkeessa julkaistiin keväällä 2014. Hankkeessa toteutettiin myös taiteen tilaaja- ja taiteilijakoulutuksia, toimitettiin tilaajille ja taiteilijoille suunnattu prosenttiperiaatteen käsikirja, tehtiin mielipidekysely ja selvitys rakennuttajien suhtautumisesta taiteeseen ja toteutettiin aktiivista vaikuttajaviestintää.
Ornamon vastuulla oli tilaaja- ja mediakiertueen järjestäminen sekä rakennusalan selvityksen tekeminen.
ROTI – Rakennetun omaisuuden tila
RIL – Suomen Rakennusinsinöörien Liitto ry toteuttaa Rakennetun omaisuuden tila ROTI -selvityksen joka toinen vuosi. Selvityksiä on tehty vuodesta 2007 alkaen. ROTI tuottaa ajantasaisen näkemyksen rakennetun omaisuuden tilasta Suomessa, tunnistaa toimialan haasteet ja luo läpinäkyvyyttä sekä vahvistaa vuorovaikutusta rakennusalan toimijoiden kesken.
Ornamo on ollut mukana vuodesta 2017 Arkkitehtuuri, muotoilu, suunnittelu ja taide -paneelissa ja esittänyt muotoilu ja taidealan asiantuntijoita mukaan muihin paneeleihin.
ROTI 2023 -raportin koostamiseen osallistui yli 100 kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijaa. Osa raportin luvuista perustuu ROTI 2023-hankkeen tilaamaan selvitykseen Forecon Oy:ltä. ROTI 2023 luovutettiin ympäristöministeriön valtiosihteeri Terhi Lehtoselle tiistaina 31.1.2023 Helsingissä.
Raportti löytyy osoitteesta: www.roti.fi
Blogit: www.roti.fi/blogit
ROTI 2023-raportti: Rakennetun omaisuuden korjausvelka on moninkertaistunut vuosituhannen alusta
Rakennetun omaisuuden tila ROTI 2023 -raportti alleviivaa systeemisen muutoksen tarvetta, sillä rakennetun omaisuuden tila on heikentynyt kahdessa vuodessa kaikilla viidellä tarkastellulla osa-alueella. Vuodesta 2000 vuoteen 2021 pelkästään talokannan korjausvelan määrä on noussut 24,9 miljardista eurosta 77,5 miljardiin euroon. Vuodesta 2020 vuoteen 2021 velan määrä kasvoi yli kolme miljardia euroa. Lisäksi vuonna 2021 esimerkiksi erittäin huonokuntoisia tai huonokuntoisia tie- ja rautatiesiltoja oli yhteensä yli 800.
ROTI 2023 -hankkeessa tarkasteltiin rakennetun omaisuuden tilaa viidessä eri paneelissa: rakennukset, liikenneverkot, yhdyskuntatekniikka, koulutus ja kehitys sekä arkkitehtuuri, suunnittelu, muotoilu ja taide. Kaikki paneelit antoivat omat toimenpide-ehdotuksensa rakennetun omaisuuden tilan parantamiselle.
Rakennukset -paneelin toimenpiteiksi ehdotetaan systeemisen muutoksen välttämättömyyttä: sääntelyn on jatkossa mm. mahdollistettava tyhjien tilojen jatkokehitys. Kestävää rakennussektori ei myöskään saavuteta ilman merkittäviä lisäpanoksia koulutukseen, kehitykseen ja tutkimukseen.
Liikenneverkot -paneeli korostaa, että liikenneväylät on ymmärrettävä yhteiskunnan toimivuuden perustana, ei pelkkänä säästökohteena. Ne mahdollistavat Suomelle vuosittain noin 100 miljardin euron tavara- ja palveluviennin ja toimivat kotimarkkinat. Rataverkon kunnosta täytyy pitää huolta, jotta junaliikenteen turvallisuustaso säilyy. Jopa pääteillä on laatupuutteita ja niiden modernisointi onkin tullut ajankohtaiseksi. Liikenneväylien määrätietoinen kehittäminen ja oikea-aikainen korjaaminen on välttämätöntä, jotta liikenne on turvallista, sujuvaa, energiatehokasta ja taloudellista.
Yhdyskuntatekniikka -paneelin toimenpiteiksi ehdotetaan, että kierrätettyjen materiaalien käytön esteitä on poistettava ja markkinoiden imua on kasvatettava. Energiajärjestelmää täytyy kehittää vastamaan markkinoiden tarvetta ja vesihuoltolaitosten yhdistymistä tai kumppanuuden tiivistämistä on edistettävä taloudellisilla kannustimilla.
Koulutus ja kehitys – paneelin toimenpiteiksi ehdotetaan, että osaajapulan taklaamiseksi on otettava käyttöön kaikki mahdolliset keinot. Tätä tukee myös kielitaitovaatimus: Suomessa on pystyttävä toimimaan nykyistä paremmin myös englannin kielellä. Ilman monialaista ja uudenlaista osaamista ympäristön ehdoilla tehtävä tuottavuusloikka ei onnistu. Esimerkiksi infra- ja korjausrakentamiseen sekä rakentamisen kiertotalouteen tarvitaan osaajaklusteri.
Arkkitehtuuri, suunnittelu, muotoilu ja taide –paneelin toimenpiteiksi ehdotetaan, että kokonaisvaltaisen suunnittelun ja hankintakriteerien pitää toimia laadun ja muutoksen mahdollistajana. Resurssiviisaus vaatii tarpeiden tunnistamista: esimerkiksi rakennuskannan sekä materiaalikierron parempi hyödyntäminen on mahdollistettava.
Taide käyttöön – Ratkaisumalleja taiteen yhdistämiseksi rakentamiseen 2018 – 2021
Elinympäristöllä on suuri vaikutus ihmisten terveyteen, arjen sujumiseen ja viihtymiseen. Taide ja muotoilu ovat varteenotettavia keinoja luoda parempaa arkea ihmisille. Viime vuosina taidetta on tuotu yhä useampiin rakennushankkeisiin, jonka myötä taide on lisääntynyt arkiympäristössä. Monet suomalaiset saavat nauttia taiteesta julkisissa tiloissa kuten sairaaloissa ja oppilaitoksissa sekä ulkoilualueilla ja kaupunkien keskustoissa.
Taide käyttöön – Ratkaisumalleja taiteen yhdistämiseksi rakentamiseen -hankkeessa on vuosina 2018–2020 kehitetty työkaluja ja ohjeita, jotta luovaa osaamista hyödynnettäisiin aluesuunnittelussa sekä uudis- ja korjausrakentamisessa laajemmin. Hankkeessa kehitetyt mallit ja tietopaketit tuovat asiakkaalle syvempää ymmärrystä muotoilu- ja taidepalveluiden sekä hankintojen mahdollisuuksista.
Monialaisessa hankkeessa pyrkimyksenä oli kasvattaa taiteen ja muotoilun kysyntää. Hankkeessa lisättiin kuntien julkisen taiteen hankintaosaamista osana kunnan strategista päätöksentekoa. Poliittisten päättäjien, kuntien virkamiesten ja toimihenkilöiden, vaikuttajaelinten ja asukasryhmien välistä yhteistyötä tiivistettiin hallintorajat ylittävissä taidetyöryhmissä.
Hankkeen päätoteuttaja oli Ornamo ja kumppanimme Frei Zimmer, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore, Rakennustietosäätiö RTS, Riihimäen kaupunki ja Taideyliopiston Seinäjoen yksikkö.
Rakennetaan yhdessä -esite kertoo luovan suunnittelun eli muotoilun ja taiteen mahdollisuuksista ja hyödyistä julkisissa tiloissa. Tiiviit prosessimallit auttavat sovittamaan taidehankintoja rakennushankkeisiin. Julkisen taiteen työkalupakki avaa taidetyöryhmän, taideohjelman ja taideasiantuntijan rooleja.
Tilaa taitavasti -hankintaohje on eri asiantuntijoiden hyväksymä ajanmukainen ohjeistus siitä, kuinka julkisen taiteen asiantuntijapalveluja tulisi hankkia ja kilpailuttaa. Ohjeistusta voivat hyödyntää monet eri toimijat ja tahot.
Taiderakentamisessa.fi -verkkosivusto kokoaa ammattimaiset tekijät tilaajan ulottuville. Sivustolla näkee taiteen moninaisuuden ja löytää sekä taiteilijoiden että taidekonsulttien referenssejä ja yhteystietoja. Palvelusta löytyy kattava kooste kuvia erikokoisista infrahankkeista ja julkisista tiloista.
Matkalla julkisen taiteen asiantuntijaksi -työkirja on työkalu luovan alan palveluliiketoiminnan kehittämiseen. Työkirja ohjaa luovan alan ammattilaisia tunnistaman omia vahvuuksia, tilaisuuksia tarjota palveluja sekä tarpeellisia verkostoja. Julkisen taiteen välittäjäpalveluiden asiakaslähtöinen kehittäminen on tärkeää, kun halutaan kasvattaa taidekentän palveluiden toiminnan laatua. Ammattimaisilla palveluilla yhdistetään julkinen taide sujuvasti rakentamiseen.
Julkinen taide aluerakentamisessa ja -kehittämisessä: Taloudellisen arvon tunnistaminen ja arviointimenetelmät -selvityksessä tunnistettiin julkisen taiteen taloudellisista vaikutuksista keskeisesti seuraavat: 1) taiteilijoiden, luovien suunnittelijoiden ja taideasiantuntijoiden työllistyminen, 2) kaupunkikehittäminen ja imagovaikutukset ja 3) aluetaloudelliset vaikutukset. Julkinen taide on rakennuttajalle investointi, jonka kannattavuutta voi tarkastella erilaisin menetelmin. Julkisen taiteen vaikutusten arvioinnin ensimmäinen askel on sisällyttää ajatus vaikutusten arvioinnista ja ennakoinnista julkisen taiteen periaatteisiin ja alueellisiin taideohjelmiin.
Särkyvää näyttely 03.05.2021 – 07.08.2022
Ainutlaatuinen keramiikkanäyttely Emmassa esittelee kahdentoista ornamolaisen taiteilijan ja kahden taiteilijaryhmän teoksia. Näyttely on Näyttelykokonaisuus purkaa keramiikkataiteen keinoin menneen ja tulevan risteyskohtaa, jota leimaavat ympäristöhuoli ja sosiaalisten rakenteiden murros. Savi materiaalina liittyy erityisellä tavalla ihmiskunnan historiaan ja samalla tuntuu vastaavan siihen, mitä juuri nyt tarvitsemme: yhteyttä, läsnäoloa ja käsillä tekemistä.
Näyttely on toteutettu yhteistyönä Espoon modernin taiteen museo Emman kanssa. Taiteilijavalinnat tehtiin Ornamon jäsenille suunnatun avoimen portfoliohaun perusteella.
Vaikuttavaa vuoropuhelua muotoiluhankintoihin
Onnistunut muotoiluhankinta edellyttää tietoa muotoiluhankintojen erityispiirteistä ja vuorovaikutusta tilaajan ja tarjoajan välillä. Julkisten muotoiluhankintojen tutkimus- ja kehittämishankkeessa edistimme muotoilun käyttöä julkisella sektorilla ja luomaan erityisesti haastaviin palvelumuotoiluhankintoihin toimivia käytäntöjä.
Hanke käynnistyi vuonna 2013, jolloin tutkimme muotoilun käyttöä kunnissa. Vuosina 2015-2016 keräsimme tietoa muotoiluhankinnoista kysely- ja haastattelututkimuksella ja julkisten hankintojen ilmoituskanavan (HILMAn) muotoilua koskevien hankintojen analyysilla.Järjestimme myös koulutuksia ja seminaareja, jotka tähtäsivät sekä tilaajien että muotoilupalveluiden tarjoajien opastamiseen parhaisiin hankintakäytäntöihin ja suurimpien kuoppien yli hankintailmoituskoodien ja hankintamenettelyjen valinnasta sopimusteknisiin asioihin.
Muotoiluhankintojen opas Vaikuttavaa vuoropuhelua! Opas tulokselliseen muotoiluhankintaan on saatavilla sekä painettuna että sähköisenä versiona.
Hanke toteutettiin Uudenmaan liiton maakunnan kehittämisrahalla.