Ornamon puheenjohtajaksi muotoilija Katja Soini

Muotoilun asiantuntijajärjestö Ornamo on eilen 20.11. syyskokouksessaan äänestänyt AFRYn strategia- ja kestävyysjohtaja Katja Soinin puheenjohtajakseen.  Toiselle kaudelleen valittu Soini haluaa nostaa vastuullisuuden ja kestävän kehityksen vaikuttavaan asemaan Ornamossa.

Kansainvälisen konsultointi- ja suunnitteluyritys AFRY:n kehitysjohtaja Katja Soini omaa pitkän kokemuksen strategisista muotoilutehtävistä niin tutkijana kuin johtotehtävissä. Soini on koulutukseltaan teollinen muotoilija ja taiteen tohtori.  Toiselle kaudelleen äänestetty Soini tuo Ornamoon mukaansa vahvan kiinnostuksen ja osaamisen ihmislähtöisestä muotoiluajattelusta niin muotoilun kentällä kuin kiinteistö- ja rakentamisen alalla. 

Katja Soini näkee muotoilulla vahvan roolin kestävyysmurroksessa. Hän haluaa jatkaa Ornamon vastuullisuustyöskentelyä ja vahvistaa yhteisön voimaa muotoilijoiden ammatillisessa kehittymisessä.

– Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat nousseet yhteiskunnan ja organisaatioiden ydintavoitteiksi – ja muotoilulla on tässä ainutlaatuinen rooli. Ornamossa uskomme, että kestävyysmurros vaatii uteliaisuutta, uudelleenajattelua ja rohkeita innovaatioita, ja juuri näissä kaikilla muotoilijoilla on valtavat mahdollisuudet tehdä tulevaisuuden kannalta arvokasta työtä. Olen kiitollinen, että saan jatkaa Ornamon puheenjohtajana ja syventää tätä työtä moniäänisen yhteisömme ja kestävän tulevaisuuden hyväksi, Soini sanoo.

Ornamon uudet hallitusjäsenet tuovat tullessaan eri alojen osaamista 

Ornamon hallitusjäseniksi kaudelle 2025-2026 valittiin uusina jäseninä Falay Transition Design -kollektiivin perustaja, muotoilija Zeynep Falay von Flittner ja Metsähallituksen palvelumuotoilija Linda Vanni. Kaudelleen jatkoa saivat luova johtaja ja yrittäjä Hanna-Kaarina Heikkilä, taidegraafikko ja kuosisuunnittelija Reetta Hiltunen sekä Aalto-yliopiston Muotoilun ja muodin koulutusohjelman johtaja Heidi Paavilainen

Ornamon palveluiden turvaamiseksi taloudellisesti haastavana aikana syyskokouksessa tehtiin myös päätös Ornamon jäsenmaksun korottamisesta 205 euroon. Muotoilualaa viime vuosina koetelleet pandemia ja koronavuodet ovat kiristäneet alan työllisyyttä, sekä muotoilutoimistojen, brändien ja designteollisuuden alan yritysten liikevaihtoa.

Muotoilun toimintaympäristö ja muotoilutyö on murroksessa

Muotoilun toimintaympäristö on muutoksessa EU:n vauhdittaman kestävyysmurroksen ja sitä ohjaavien asetusten ja direktiivien myötä. Tuore EU:n ekosuunnitteluasetus ja kestävyysraportointidirektiivi luovat myös liiketoimintamahdollisuuksia luoville tuotesuunnittelijoille sekä alihankintaketjuissa toimiville muotoiluyrityksille. 

Muotoilualaa viime vuosina koetelleet pandemia ja koronavuodet ovat kiristäneet alan työllisyyttä, sekä muotoilutoimistojen, brändien ja designteollisuuden alan yritysten liikevaihtoa.  Muotoilutyön muutos näkyy muotoilijoiden laajenemisen ja muotoiluajattelun valtavirtaistumisen myötä. Muotoilu ulottuu aina fyysisten tuotteiden ja tilojen suunnittelusta digitaalisten käyttöliittymien ja brändistrategioiden luomiseen. 

Viimeisten vuosikymmenien aikana muotoilun käyttö on laajentunut ja muotoiluosaamista hyödynnetään eri toimialoilla. Tänä päivänä mm. kaupan alan, kiinteistö- ja rakentamisen alan ja eri teollisuuden alojen yritykset sekä finanssi- ja pankkisektori, julkinen sektori ja kaupungit hyödyntävät aktiivisesti muotoiluosaamista.

Lisätiedot

Elina Perttula I Viestintäpäällikkö
elina.perttula@ornamo.fi
p. 043 211 0755 

Käyttövapaat kuvat Katja Soinista. Kuvaja: Anni Koponen