Tässä he ovat: suomalainen huonekalu – suunnittelukilpailun finalistit

Kilpailun suunnittelijakaarti esittelee näkemyksensä kotimaisen puun luovasta käytöstä kotimaisille kalusteyrityksille

Käynnissä olevassa Ornamon ja Puuteollisuusyrittäjät ry:n kilpailussa 19 kalustetta kisaa voitosta ainutlaatuisessa kilpailussa. Kilpailutöiden taustalla on 21 suunnittelijaa tai suunnittelijatyöryhmää ja 19 kotimaista yritystä. Koteihin ja julkisiin tiloihin soveltuvissa kalusteissa nähdään mm. tuoleja, pöytiä, penkkejä, sohvia, säilytyskalusteita ja naulakoita. Esillä on monipuolisesti kotimaisen puumateriaalin kirjoa koivuvanerista ylijäreään havupuuhun, CLT-levyyn ja erilaisiin puukomposiitteihin.

Syksyn Habitare-messuilla esiteltävät prototyypit valmistetaan kesän aikana eri puolilla Suomea, pääosin yritysten omissa tehtaissa. Voittajat julkistetaan 9.9.2020 Tuusulan Gustavelundissa klo 13. Tilaisuus striimataan.  Kilpailun pääpalkinto ammattilaissarjassa on 15 000 euroa ja opiskelijoiden sarjassa 5 000 euroa.

Puuteollisuusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Janne Liias näkee yhteistyön suomalaisten huippusuunnittelijoiden sekä kotimaisten valmistajien ja raaka-aineen hyödyntämisen ajankohtaisempana kuin koskaan.

– Puu on ympäristöystävällinen materiaali, sillä sen sitoma hiili säilyy rakenteissa ja kalusteissa pitkään. Lisäksi paikallisesti tuotettu kaluste vähentää kuljetuksesta syntyviä päästöjä. Kotimaiset huonekaluyritykset ovat iloksemme mukana hyödyntääkseen kovatasoista suunnitteluosaamista. Sitä tarvitaan paitsi yrityksen liiketoiminnan kehittämisessä myös uusien kiertotalousratkaisujen löytämisessä, Liias sanoo.

Myös Ornamon asiantuntija Elina Perttulan mukaan yritykset tarvitsevat luovaa suunnittelua uudistuakseen ja löytääkseen uusia ratkaisuja ilmastokriisin keskellä. Hänen mukaansa monet yritykset ovat arvioimassa tuotantoketjujaan uusiksi koronapandemian myötä.

– Koronakriisi on osoittanut, kuinka haavoittuvainen globaali tuotantojärjestelmä on. Tulemme varmasti näkemään muutoksia alihankintaketjuissa myös kalustealalla. Paikallista tuotantoa ja sen uudistamista olisikin syytä tukea, jotta saamme kotimaisen puun jalostusarvoa nostettua. Tässä muotoilulla on erittäin tärkeä rooli, sanoo Perttula.  Hänen mukaansa samaan aikaan nähtävissä on kuluttajien kiinnostus paikallisesti valmistettuihin kalusteisiin.

Suomalainen huonekalu – suunnittleukilpailun finalistit ovat

Finsoffat Oy – Heikki Herranen ja Minna Siikaluoma / Uoma-sohva
Hkt. Seppänen Oy – Karolina Norteva* / Aava-senkki
Made By Choice Oy – Mikael Mantila / Pilari-tuoteperhe
Lepo Product Oy – Jani Luukkonen ja Rosa-Maria Tolvanen / Mikki-tuoli
Aito Kaluste Oy – Kaarle Holmberg, Mika Huovinen, Lauri Heikkinen / Sohvapöytä
Järvi-Z Oy – Rami Santala / Thoreau-tuoli
Tetrimäki – Tomi Laukkanen / Pilou-nojatuoli
Hakola huonekalu Oy – Simo Lahtinen / Drum-säilytyskaluste
Metallituote Summanen Oy – Sari Matikka / Toveri-naulakko
Rintaluoma Oy – Henri Judin / Daybed
Niemen Tehtaat Oy – Henri Halla-Aho / OLO-konsepti
Interface Oy – Henri Halla-Aho / L-hylly
Eimi Kaluste Oy – Sonja Kurtti / Nappula-naulakko *
Arvo Piiroinen Oy – Jaana Teiskonen / Pesä-keinutuoli *
Puulon Oy – Juho Pasila / Railo-pikkutuoli
Martela Oyj – Henri Halla-Aho / Workbench
Luottopuu Oy – Kaarle Holmberg, Mika Huovinen, Lauri Heikkinen / Ruokapöytä
Heinolan Vesileikkauspalvelu Oy – Simo Serpola / Kaanon-valaisin
Soft-Kaluste Oy – Terhi Tuominen & Jitan V Patel / Framework-sohva

*Kilpailee opiskelijasarjassa

Kilpailussa mukana olleet Pedro Oy sekä Hkv J. Haapala Oy ovat vetäytyneet kilpailusta.

Kilpailun taustaa

Uusi kilpailukonsepti herätti kiinnostusta, ja kilpailuun osallistui 356 ehdokasta. Niistä kilpailun jury sekä mukana olevat yritykset valitsivat finalistit kilpailun toiseen vaiheeseen. Voittajat julkistetaan Habitaressa. Kilpailun puheenjohtajana toimii sisustusarkkitehti Ben af Schultén. Muut juryn jäsenet ovat Design Forum Finlandin toimitusjohtaja, teollinen muotoilija Petteri Kolinen, sisustusarkkitehti SIO Tuula Falk ja a-factory Oy:n toimitusjohtaja Jukka Silvennoinen sekä Ekerö Möbler AB:n toimitusjohtaja Lena Arell.

Jury kiinnitti arviossa huomiota mm. tuotteiden valmistettavuuteen, tarkoituksenmukaisiin materiaalivalintoihin, muotokieleen, innovatiivisuuteen ja kestävyyteen. Juryn mukaan finaaliin päässeitä kilpailuehdotuksia yhdisti konseptien ja muotokielen selkeys, hyvä suhdetaju sekä innovatiivinen ajattelu, materiaalin hallinta sekä kehityskelpoisuus tuotantoon asti. Juryn mukaan finaaliin edenneissä suunnitelmissa kulki mukana myös ajatus vastuullisuudesta. Se on tekijä, joka on raadin mielestä yhä tärkeämpää tulevaisuudessa myös kalustebisneksessä.

Kilpailulla haetaan puuta tai puupohjaista biokomposiittia hyödyntäviä kaluste- ja tuoteideoita. Kilpailun toisessa vaiheessa finalistit tekevät valmistavien yritysten kanssa prototyypit, jotka julkistetaan  9.9.2020. Kilpailun pääpalkinto ammattilaissarjassa on 15 000 euroa ja opiskelijoiden sarjassa 5 000 euroa. Kilpailun päärahoittajat ovat ympäristöministeriö ja Suomen Metsäsäätiö.

Lue lisää: www.puuteollisuusyrittajat.fi/suunnittelukilpailu

Lisätiedot 

Elina Perttula
Asiantuntija
Ornamo
elina.perttula@ornamo.fi
+358 32 211 0755

Puuteollisuusyrittäjät ry on Suomen johtava huonekalu-, rakennuspuusepän- ja puusepänteollisuuden edunvalvoja, jonka tehtävänä on edistää kotimaisen puusepäntyön tunnettuutta Suomessa ja ulkomailla sekä lisätä kiinnostusta ja arvostusta alaa kohtaan. Puuteollisuusyrittäjät ry edustaa noin 300 jäsenyritystä. Jäsenyritykset työllistävät noin 6 000 puuteollisuuden ammattilaista. www.puuteollisuusyrittajat.fi 

Ornamo ry on vuonna 1911 perustettu muotoilualan asiantuntijajärjestö. Ornamo kehittää muotoilijan ammattia ja vaikuttaa muotoilun asemaan yhteiskunnassa. Yli 2 700 jäsentä muodostaa muotoilualalla työskentelevien korkeakoulutettujen ammattilaisten ainutlaatuisen verkoston. www.ornamo.fi www.finnishdesigners.fi