Tiedote: Muotoiluyritykset kokevat haasteita talouden taantumassa, digitaalinen muotoilu tuo toivoa
Tiedote | Julkivapaa 4.12.2024 klo 8
Yritykset muotoilualalla ovat ottaneet viime vuosina takkiinsa heikentyneessä taloustilanteessa. Kuitenkin digitaalisen muotoilun menestys on ollut ainoa valopilkku koko toimialan liikevaihdon ja työllisyyden kasvussa. Tänään julkaistussa Ornamon Design Yrityskatsauksessa tarkastellaan muotoilualan kehitystä ja yritysnäkymiä.
Muotoilualan tasaiseen kasvuun on tullut selvä katkos, joka näkyy sekä palvelu- että designteollisuuden alan yrityksissä vuosina 2022–2023. Pandemian ja Ukrainan sodan aiheuttamat haasteet ovat vaikuttaneet alan työllisyyteen ja muotoilutoimistojen, brändien sekä designyritysten liikevaihtoon.
Raportissa julkaistiin myös Tilastokeskuksen yritys- ja toimipaikkatilastot. Niiden tietojen mukaan muotoilualan nimellinen liikevaihto kasvoi vuosina 2022—2023 vain 0,3 prosenttia, ja työllisyys heikkeni 0,5 prosenttia. Vuonna 2023 muotoilualan yritysten liikevaihto Suomessa oli kuitenkin 16,7 miljardia euroa, josta 73 prosenttia tuli digitaalisen muotoilun sektorilta. Ala koostuu pääosin ohjelmisto- ja pelialan yrityksistä.
Ornamon tutkimus- ja kehityspäällikkö Emmi Putkonen on huolissaan pienten muotoiluyritysten tilanteesta, joka on heikentynyt entisestään.
”Muotoilualan yritykset ovat suhdanneherkkiä, joten kysynnän heikentyminen vaikuttaa suoraan niiden toimintaan. Tiukka taloustilanne lisää hintakilpailua, mikä erityisesti rasittaa muotoilutoimistoja”, Putkonen toteaa. Hän korostaa, että hintakilpailu heikentää jo valmiiksi heikosti kannattavien yritysten tilannetta ja pakottaa muotoiluyritykset panostamaan entistä enemmän myyntiin ja markkinointiin.
Digitaalisen muotoilun osalta kehitys on ollut positiivista, sillä dataan ja teknologiaan keskittyneet yritykset ovat hyödyntäneet muotoilua palvelumuotoilun ja digimuotoilun avulla. Vuonna 2023 digitaalisen muotoilun yritykset työllistivät jo yli 51 000 henkilöä, mikä on merkittävä osa koko muotoilualan työllisyydestä.
Muotoilualan yritykset kattavat laajan kirjon palveluja, kuten tilasuunnittelua, teollista muotoilua ja grafiikkaa. Vuosina 2018–2023 työllisyys alalla kasvoi 10 370 henkilöllä (16,7 %), ja digitaalinen muotoilu koki suurimman kasvun.
Kestävyys ja digitalisaatio muokkaavat muotoilun tulevaisuutta
Muotoilutyön muutos näkyy muotoilijoiden roolin laajentumisena ja muotoiluajattelun yleistymisenä. Yhä useammat yritykset tunnistavat muotoiluosaamisen arvon strategisessa kehittämisessä. Muotoilusovellukset ulottuvat fyysisten tuotteiden ja tilojen suunnittelusta digitaalisiin käyttöliittymiin.
Kestävyysmurros tuo mukanaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia, erityisesti EU:n sääntelyn myötä. Uudet säädökset, kuten ekosuunnitteluasetus ja kestävyysraportointidirektiivi, tarjoavat luoville tuotesuunnittelijoille ja muotoiluyrityksille mahdollisuuksia vaikuttaa asiakkaidensa vastuullisiin valintoihin. Muotoilualan yritykset ovat keskeisessä asemassa asiakkaittensa vastuullisten valintojen tukijana, ja vastuullisuustyö onkin lisääntynyt monilla alan yrityksillä. Yhä useampi yritys pyrkii tekemään vastuullisia valintoja ja vaikuttamaan aktiivisesti asiakkaidensa päätöksiin.
Miten raportti toteutettiin?
Design Yrityskatsauksesta on Ornamon vuosittainen suhdannekatsaus, jonka laati tutkija Pekka Lith. Raportti käsittelee muotoilualan yritysten suhdanneodotuksia, kasvuhakuisuutta, toiminnan kehittämistä, asiakaskuntaa, kansainvälistymistä ja yritysvastuullisuutta. Suhdannekysely, johon saatiin vain 24 vastausta, kartoitti alan yritysten markkinatilannetta kesällä 2024. Raportti sisältää tietoa muotoilualan yritysten määrästä, rakenteesta ja toiminnan laajuudesta Tilastokeskuksen tilastojen perusteella sekä esimerkkejä kasvuyrittäjyydestä ja kannattavuuden kehityksestä 2020-luvulla.
Lisäksi alan suhdanneodotuksia verrataan muiden toimijoiden kuten Suomen Yrittäjien ja työ- ja elinkeinoministeriön ja Finnveran pk-yritysbarometrin tuloksiin.
Lisätiedot
Elina Perttula I Viestintäpäällikkö
elina.perttula@ornamo.fi
p. 043 211 0755